Lava stigla do prvih kuća na Havajima

Reka lave iz vulkana Kilauea, široka oko 110 metara, preti da uništi prvu kuću u seocetu Pahoa od oko 800 stanovnika na havajskom Velikom ostrvu, saopštila je lokalna Civilna odbrana.
Reka lave iz vulkana Kilauea, široka oko 110 metara, preti da uništi prvu kuću u seocetu Pahoa od oko 800 stanovnika na havajskom Velikom ostrvu, saopštila je lokalna Civilna odbrana.

Od ponedeljka ujutru, lava je napredovala oko 90 metara, a stanovništvu koje živi na njenom putu je naloženo da se spremi za evakuaciju.

Iz kratera Pu'u O'o koji je, inače, od 1983. konstantno u stanju erupcije, lava je prvi put potekla 27. juna, da bi se krajem septembra privremeno zaustavila. Od pre nekoliko nedelja, međutim, lava je ponovo nastavila svoje sporo napredovanje.

Timovi rade na izgradnji privremenih pristupnih puteva i zaštiti auto-puta 130, kojim dnevno prođe desetak hiljada automobila.

Upozorava se da bi, ukoliko ne bi bili izgrađeni pristupni putevi, a autoput 130 postane neprohodan, lava mogla da "zarobi" oko 8.000 stanovnika oblasti Puna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.