EU: Ostaju sankcije Rusiji

Evropska unija odlučila je danas da zadrži sankcije Rusiji uvedene zbog njene umešanosti u ukrajinski sukob.
Evropska unija odlučila je danas da zadrži sankcije Rusiji uvedene zbog njene umešanosti u ukrajinski sukob.

"Trenutno nema razloga za promenu restriktivnih mera EU prema Rusiji", rekao je jedan evropski izvor i dodao da su tu odluku prošle nedelje odobrili evropski lideri okupljeni na samitu u Briselu.

Jedan diplomatski izvor je naveo da su zemlje članice EU uglavnom saglasne da nema razvoja događaja na terenu ili promena u stavu Rusije koji bi opravdali preispitivanje sankcija, i dodao da su se odnosi između Brisela i Moskve "užasno pogoršali.

Ambasadori zemalja članica EU danas su uglavnom razgovarali o uticaju evropskih sankcija na Rusiju i o situaciji na terenu, rekao je drugi evropski izvor i dodao da će Unija nastaviti da prati situaciju na istoku Ukrajine i posebno sprovođenje prekida vatre postignut početkom septembra.

EU je uvela više serija sankcija protiv ruskih kompanija i visokih zvaničnika, kao i protiv separatista zbog njihove uloge u krizi. Poslednja serija sankcija uvedena početkom septembra dalje ograničava za pet banaka i šest firmi mogućnost finansiranja na Investitori iz EU ne mogu više da kupuju obveznice i akcije koje te firme izdaju niti da im daju zajmove čiji su rokovi duži od 30 dana.

Takođe je proširen broj osoba kojima je zamrznuta imovina u EU i zabranjeno izdavanje viza. Tu meru pogađa sada 119 osoba, uključujući bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

  • n

    29.10.2014 09:20
    Ala su kaznili Ruse... Veću štetu su sami sebi naneli :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.