Nju Delhi: Zabranjena vozila starija od 15 godina

Sud u Indiji zabranio je upotrebu svih motornih vozila starijih od 15 godina na ulicama Nju Delhija, u pokušaju da se smanji zagađenost vazduha koja je u tom gradu najveća u svetu, kako je pokazala studija Svetske zdravstvene organizacije.
Sud u Indiji zabranio je upotrebu svih motornih vozila starijih od 15 godina na ulicama Nju Delhija, u pokušaju da se smanji zagađenost vazduha koja je u tom gradu najveća u svetu, kako je pokazala studija Svetske zdravstvene organizacije.

Presuda će pogoditi vlasnike oko trećine od ukupno 8,4 miliona motora, kamiona, automobila i rikši na motorni pogon, procenjuju zvaničnici indijskog Ministarstva saobraćaja.

Brojni gradovi širom sveta uveli su zabrane za stara vozila na putevima u cilju borbe sa zagađenjem. Meksiko siti je ove godine zabranio vožnju starih vozila subotom, a Francuska je u martu na kraći period uvela najdrastičnija ograničenja u poslednjih 20 godina.

"Neosporno je da je zagađenost vazduha u Nju Delhiju iz dana u dan sve veća, a štetni gasovi koje ispuštaju automobili čine oko tri četvrtine zagađenja vazduha u prestonici", navodi se u presudi Nacionalnog zelenog tribunala.

Studija Svetske zdravstvene organizacije sprovedena u 1.600 gradova sveta pokazala je da je vazduh u indijskoj prestonici najzagađeniji u svetu. Indija je, međutim, odbacila izveštaj.

Nova zabrana ne uključuje podsticaje za zamenu starih vozila za nova, ali bi mogla da podstakne prodaju Maruti-Suzukija i Tata motorsa, budući da na Nju Delhi otpada 17 odsto ukupne prodaje novih vozila u Indiji.

U Rusiji je prodaja Lade porasla delom zahvaljujući državnoj šemi podsticaja za kupovinu novih vozila uz predaju starih.

Kritičari indijske presude navode da ona neće mnogo doprineti smanjenju zagađenja u gradu gde se svakog dana na ulicama pojavi 1.500 novih vozila, a veliki zagađivači postoje takođe u različitim starosnim kategorijama vozila, ne samo među starim automobilima.

  • 05.12.2014 10:21
    beban
    i opet po sirotinji aj zabranite privatne avione jahte kamione

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet