Premijer se odrekao titule zbog optužbi za plagijat

Premijer Rumunije Viktor Ponta odrekao se danas svoje titule doktora prava, dve i po godine pošto je optužen za plagijat, izjavljujući da je trebalo to da uradi "ranije".
Premijer Rumunije Viktor Ponta odrekao se danas svoje titule doktora prava, dve i po godine pošto je optužen za plagijat, izjavljujući da je trebalo to da uradi "ranije".

"Pišem vam da bih vas obavestio o svojoj odluci da odustanem od titule doktora prava, dobijene 2003. na Univerzitetu u Bukureštu", rekao je Ponta u pismu upućenom rektoru Univerziteta i objavljenom na premijerovom Fejsbuk nalogu. "Trebalo je to da uradim ranije, od pojavljivanja javnih optužbi u pogledu moje doktorske teze", dodao je premijer, nevodeći da je "u dobroj volji" izneo argumente kako bi se odbranio od tih optužbi.

Tri ekspertske komisije zaključile su 2012. da je doktorska teza Ponte o Međunarodnom krivičnom sudu bio "očigledan plagijat".

Premijer je više puta odbacio te optužbe, ocenjujući da se radi o političkim napadima njegovog protivnika, odlazećeg predsednika Trajana Baseskua.

Ponta je pre mesec dana poražen na predsedničkim izborima u trci sa liderom desnice Klausom Johanisom, koji je kampanju zasnivao na borbi protiv korupcije.

  • 16.12.2014 22:14
    Rumunija... Eh, a ja pomislio... I taman se obradovao, kad ono Rumunija.
  • Mile

    16.12.2014 19:23
    Sve je rešivo nakon gubitka na izborima
  • zima je na pragu

    16.12.2014 15:51
    diplome,doktorati
    Da se kojim slucajem svi nasi "strucnjaci" sa laznim diplomama svih oblasti i svih stepena obrazovanja izjasne kao ovaj gospodin, TNT bi imao sta da lozi jedno mesec dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.