Posle 70 godina oslobođen najmlađi pogubljen dečak

Afroamerikanac Džordž Stini (14), koji je pre 70 godina osuđen na smrt električnom stolicom zbog ubistva dve belkinje, postao je najmlađa osoba koja je ikada pogubljena na električnoj stolici, a sudija je posle 70 godina utvrdila nedužnost ovog dečaka.
Afroamerikanac Džordž Stini (14), koji je pre 70 godina osuđen na smrt električnom stolicom zbog ubistva dve belkinje, postao je najmlađa osoba koja je ikada pogubljena na električnoj stolici, a sudija je posle 70 godina utvrdila nedužnost ovog dečaka.

Sudija Karmen Mulis u utorak je oslobodila krivice nedužnog dečaka iz ruralnog dela Južne Karoline osuđenog da je na smrt prebio Meri Emu Tejms (7) i Beti Džun Biniker (11) u gradiću Alkolu u kom je bila postavljena segregacija. Devojčice su otišle u vožnju biciklom nakon čega im se izgubio svaki trag.

Bilo je to davne 1944. Njihova tela pronađena su u jarku u crnačkom delu grada, a obe su ubijene metalnom šipkom.Nije bilo svedoka ni fizičkih dokaza, a dečaku su tokom suđenja kršena ustavna prava. Nije imao verodostojnu odbranu, a njegovo priznanje, koje postoji u dve verzije, čini se da je bilo iznuđeno, rekla je sudija Mulins.

Dečakove sestre i brat svedočili su ove godine na suđenju na kom se ponovo razmatrala presuda.

"Odveli su mi brata zauvek, a moja majka se nikada posle toga nije nasmejala. Volela bih da njegovo ime bude oslobođeno krivice", rekla je Ejmi Rafner (78).

Porodica ubijenih devojčica protivila se ovakvoj odluci pojašnjavajući da je ostalo vrlo malo materijalnih dokaza sa prvog suđenja, kao i da je nemoguće utvrditi šta se tačno dogodilo pre nekoliko decenija u sudnici. Davne 1944. suđenje je trajalo samo tri sata. U poroti su sedeli isključivo belci, i to muškarci, a trebalo im je samo 10 minuta da osude Stinija. Tri meseca kasnije poslali su ga na električnu stolicu.

  • rain from heaven

    18.12.2014 21:10
    toliko o njihovoj demokratiji
  • janko

    18.12.2014 20:37
    @Vojvodjanka (kvazi)
    "Ovaj siroti dečak od toga nema nikakve koristi. ali zato imas ti
  • vojvodjanka

    18.12.2014 17:09
    istina
    Ameri I njihova crno bela Pravda koja I danas traje na žalost a celom svetu prodaju maglu o ljudskim pravima.Ovaj siroti dečak od toga nema nikakve koristi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.