Zubin Mehta će dirigovati Bečkom filharmonijom

Čuveni indijski dirigent Zubin Mehta će 1. januara po peti put dirigovati Bečkom filharmonijom na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu klasične muzike u Beču.
Čuveni indijski dirigent Zubin Mehta će 1. januara po peti put dirigovati Bečkom filharmonijom na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu klasične muzike u Beču.

"Veću čast ne mogu da zamislim", rekao je 78-godišnji Mehta.

Mehta će se u četvrtak pridružiti Viliju Boskovskom, Klemensu Krausu i Lorinu Mazelu. Samo oni su pet puta bili dirigenti na čuvenom koncertu Bečkog muzičkog društva, koji se svake godine direktno prenosi u celom svetu i gleda ga oko milijardu ljudi.

Na programu Bečkog koncerta će, kao i svake godine biti valceri, polke i marševi Johana Štrausa i njegova tri sina Johana, Jozefa u Edvarda.

Prošlogodišnjim koncertom dirigovao je Danijel Barenboim izraelsko- argentinskog porekla, a tema je bila stogodišnjica Prvog svetskog rata. Ove godine koncert je neka vrsta omaža znanju, a njime će biti obeleženo 650 godina od osnivanja Bečkog univerziteta.

"U svim delovima sveta ima ljudi koji se mrze. Ovaj koncert ih barem na dva i po sata zbliži i to je ono što je važno", rekao je Mehta.

Osim ostvarenja Johana Štrausa i njegovih sinova, na ovogodišnjem koncertu biće izvedena dela austrijskog i danskog kompozitora 19. veka Franca fon Zupea i Hansa Kristijana Lumbjua.

Centralni deo koncerta biće, kao u uvek valcer "Na lepom plavom Dunavu" Johana Štrausa Mlađeg i "Marš Radecki", koji je komponovao njegov otac.

  • 30.12.2014 15:01
    Činjenica da će fantastični Mehta dirigovati Bečkom filharmonijom, obećava veličanstven muzički doživljaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.