Litvanija uvodi evro 1. januara

Prvog dana nove godine Litvanija prelazi na evro kao sredstvo plaćanja, čime će ta zemlja, koja beleži brz privredni rast i nije mnogo zadužena, postati 19. članica zone evra.

Prvog dana nove godine Litvanija prelazi na evro kao sredstvo plaćanja, čime će ta zemlja, koja beleži brz privredni rast i nije mnogo zadužena, postati 19. članica zone evra.

Litvanija, članica EU od 2004. godine, poslednja je baltička zemlja koja je nacionalnu valutu zamenila evropskom - Estonija je to uradila 2011, a Letonija 2014. godine.

Do sredine januara u opticaju će biti i evro i litvanski litas, a nakon toga samo evropske kovanice i banknote. Premijer Litvanije Algirdas Butkevicius kaže da veruje da će uvođenje evra doprineti ekonomskom razvoju zemlje i blagostanju.

Tek nešto više od polovine (53 odsto) Litvanaca obuhvaćenih istraživanjem Banke Litvanije iz sredine novembra misli pozitivno o usvajanju evra, dok je 39 odsto skeptično po tom pitanju.

  • pola viagre

    31.12.2014 11:59
    To im je početak kraja
  • 31.12.2014 10:31
    EURO. Kaze se EURO, a ne "evro". Neko nas je debelo nasankao nagovorivsi nas da prekrsimo svoja gramaticka pravila i jednu skracenicu (bez mnozine) pisemo i izgovaramo na takav vulgaran niacin, e da bi smo dokazali izdajnickim katolickim hrvatima da smo mi nesto obaska i da necemo u njihovu izdajnicku Europu.
  • ST

    31.12.2014 09:49
    Trebalo bi...
    ...i mi,ali,eto,neko nece (sta mislite ko?)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.