Ekonomista odbio orden Legije časti

Ugledni francuski ekonomista Toma Piketi, autor dela "Kapital u 21. veku" odbio je nominaciju za najviše francusko odlikovanje Legiju časti, u znak neslaganja sa sadašnjom vladom Francuske.

Ugledni francuski ekonomista Toma Piketi, autor dela "Kapital u 21. veku" odbio je nominaciju za najviše francusko odlikovanje Legiju časti, u znak neslaganja sa sadašnjom vladom Francuske.

Odbijam ovu nominaciju zato što mislim da uloga vlade nije da procenjuje ko je častan, izjavio je Toma Piketi za AFP.

"Bolje bi im bilo da se koncentrišu na ponovno oživljavanje ekonomskog rasta u Francuskoj i Evropi", dodao je Piketi, koji je nekad bio blizak Socijalističkoj partiji, ali se distancirao od politike predsednika Fransoa Olanda.

Uz Piketija, na današnjoj listi nominovanih za Legiju časti je još jedan francuski ekonomista Žan Tirol, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2014.

Piketi je privukao pažnju javnosti svojom knjigom o rastućoj ekonomskoj nejednakosti, koja je prodata u oko 1,5 miliona primeraka.

Knjiga je naročitu popularnost stekla u SAD, dok je u Francuskoj naišla na nešto slabiji prijem, delimično i zbog Piketijevih oštrih kritika Olandove vlade zbog toga što je Oland odstupio od fiskalnih reformi obećanih u predsedničkoj kampanji, uključujući i progresivniji sistem oporezivanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.