Ako ćete u Nemačku, minimalac je 8,5 evra po satu

U Nemačkoj od danas stupa na snagu zakon koji definiše minimalac od 8,50 evra po satu.

U Nemačkoj od danas stupa na snagu zakon koji definiše minimalac od 8,50 evra po satu.

Pravila o minimalnim primanjima u Nemačkoj trebalo bi da važe za sve zaposlene starije od 18 godina, osim za one koji su na plaćenoj praksi tokom školovanja. Građani koji su dugo bili nezaposleni nemaju pravo na minimalac tokom prvih šest meseci na novom radnom mestu.

Na zapadu Nemačke oko 14,6 odsto ljudi zarađuje manje od 8,50 evra po satu, dok je taj procenat na istoku znatno veći - 26,5 odsto, prenosi Radio "Dojče vele".

Vladina Komisija za minimalna primanja ponovo će 2017. godine razmatrati pravila i visinu minimalca.

U Udruženju poslodavaca Nemačke smatraju da se uvođenjem minimalca država prvi put "opasno meša u dosadašnje tarifne pregovore". I drugi kritičari uvereni su da će pravila o minimalnoj zaradi dodatno otežati potragu za poslom, onima koji su najviše i ugroženi, a to su nedovoljno kvalifikovani radnici.

Stručnjak za tržište rada i saradnik Univerziteta Humbolt u Berlinu Mihael Burda kaže da su u poslednjih 10 godina investicije u Nemačkoj opale, a da se istovremeno privredni rast povećavao. "Objašnjenje bi moglo biti - radna snaga je postala jeftina. Kada je rad jeftin, onda se to iskoristi za stvaranje novih radnih mesta, ali negativna strana priče je to što se investicije smanjuju, pa ispašta produktivnost", kaže Burda.

U Luksemburgu minimalac 11,1 evro

Luksemburg je 1944. godine prvi u EU uveo pravila o minimalnim primanjima, pa je minimalac u toj zemlji danas najveći – 11,10 evra na sat.

  • Vojvosadjan

    02.01.2015 13:25
    @Garfild
    Od Nemacke si video samo Marijanu Mateus na pinku!
  • ovdasnji

    02.01.2015 11:33
    @Garfild - A ostalo
    ne lupetaj !!!
    moja prijateljica ima stan od oko 80-85m2 u wuppertalu.sve dazbine su joj mesecno oko 250 eura!
    izracunaj koliko ti treba da ovde zaradis za kg mesa,kg hleba,litar benzina....a koliko tamo !!!
    kamate su u nemackoj nize nego ovde,tamo mozes da napravis plan za sledecih 100 godina,u nemackoj kafane nisu pune pre podne kojekavih biznismena...
    za prikljucenje nemackoj ?
    sutra !!!!!
  • Garfild

    02.01.2015 10:45
    A ostalo
    Pitajte nemce koliko kosta zivot u Nemackoj? Koliko njih ima svoj stan ili kucu a da nije pod kreditom? Pitajte ih koliko njih moze sebi da priusti kupanje u kadi? KOlik kosta grejanje, struja i ostalo? A da li smo kadri da radimo u Nemackoj za taj minimalac ili smo suvise lenji? To sto je minimalac 8,5 EUR-a to je jedna strana medalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.