Taoci u Parizu preživeli jer su se sakrili u frižider

Francuske vlasti pohvalile su reakcije talaca u talačkim dramama u petak u Francuskoj - od oca koji je sakrio svoje dete u frižider supermarketa do radnika koji je poslao taktičke informacije policiji krijući se ispod lavaboa.

Francuske vlasti pohvalile su reakcije talaca u talačkim dramama u petak u Francuskoj - od oca koji je sakrio svoje dete u frižider supermarketa do radnika koji je poslao taktičke informacije policiji krijući se ispod lavaboa.

U štampariji severoistočno od Pariza, koju su zauzela dva brata koja su izvela napad na redakciju satiričnog časopisa "Šarli Ebdo", jedan radnik se sakrio ispod lavaboa u kantini na spratu, rekao je pariski tužilac Fransoa Molen. "Izvor upoznat sa istragom kaže da je 26-godišnji grafički dizajner Lilijan bio prestravljen. Ali on je prevazišao strah pošto ga nisu primetili i počeo je da komunicira sa policijom koja se nalazila ispred zgrade putem SMS poruka, šaljući im taktičke podatke kao što je njegova lokacija u objektu", dodao je Molen.

On je mogao da čuje šta govore oba osumnjičena, što ga je ohrabrilo i omogućilo mu da sazna više informacija koje je mogao da pošalje snagama bezbednosti izvan štamparije.

Braća, identifikovana kao Šerif i Said Kuaši, koji su bili u bekstvu od kada su u sredu u Parizu upali u redakciju časopisa i ubili 12 ljudi, bili su opkoljeni u štampariji posle oružanog sukoba sa policijom u kome je, prema rečima Molena, Said zadobio manju povredu vrata. Braća su kod sebe imala veliku količinu oružja među kojim su bili Molotovljevi kokteli i napunjeni lanser raketa. Oni su držali menadžera štamparije kao taoca, ali su ga kasnije oslobodili kada je pomogao Saidu oko rane, dok se drugi zaposleni krio na spratu, izjavio je Molen.

Oko 40 kilometara odatle, nešto pre 13 sati po lokalnom vremenu, otac po imenu Ilan i njegov trogodišnji sin bili su u jevrejskom supermarketu kada je Amedi Kulibali, za koga se veruje da je bio saučesnik braće Kuaši, upao u prodavnicu i izvadio kalašnjikov. Otac i sin su se brzo sakrili u frižider, rekla su njihova dva rođaka agenciji AFP. Sa njima je bilo najmanje još troje ljudi, ispričali su izvori bliski istrazi.

Ilan je brzo skinuo jaknu i umotao sina u nju da bi ga zaštitio od hladnoće. Oni i drugi taoci ostali su u frižideru skoro pet sati. Ilanova majka je dala snagama bezbednosti njegov broj mobilnog telefona, što im je pomoglo da lociraju njega i ostale taoce koji su se krili u prodavnici. Oni su zahvaljujući tome ostali živi kada je policija konačno upala u prodavnicu i ubila Kulibalija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.