Beli listići presudili u porazu Josipovića

Više od 60.000 glasača koji su juče izašli na birališta u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj poništili su svoj glas.

Više od 60.000 glasača koji su juče izašli na birališta u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj poništili su svoj glas.

S obzirom na to da je nova predsednica Hrvatska trijumfovala sa manje od 19.000 glasova razlike, može se reći da su ovi birači presudili o ishodu izbora. Radi se o rekordnom broju nevažećih listića zabeleženom na izborima u Hrvatskoj - čak 2,7 odsto birača poništilo je listić, gotovo dvostruko više nego u prvom krugu, kad ih je isto učinilo 1,5 odsto, odnosno oko 27.800.

Poništavanje listića legitimno je izražavanje političkog stava kojim birač naglašava da ne želi da se odrekne svog prava na izbor, ali da ni jednom od kandidata ne želi da da svoj glas. Ovakvo političko izjašnjavanje u Hrvatskoj dosad nije bilo poznato, a pretpostavlja se da je deo birača koji su se juče odlučili za taj potez to učinio na predlog Ivana Vilibora Sinčića.

Trećeplasirani kandidat iz prvog kruga predsedničkih izbora pozvao je svojih gotovo 300.000 glasača da u drugom krugu ne glasaju ni za Kolindu Grabar Kitarović, ni za Ivu Josipovića, već da na listić dopišu trećeg kandidata - Ivana Sinčića. Drugim rečima, pozvao ih je da ponište listić.

  • 12.01.2015 16:57
    Stvarno
    ... isti kreteni kao i kod nas. A sad će se i oni naradovati kao mi, biće to vaspitno.
  • 12.01.2015 15:20
    beli qrcici
    bice im "do jaja" kao i nasim belim listicima koji su se pokajali
  • Toma

    12.01.2015 14:19
    beli glupići
    pobedili i u hrvatskoj.
    ništa nisu naučili iz dolaska SnS na vlast u srbistanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.