Rusi pokušali da vrbuju Snoudena

Britanska novinarka i urednica "Vikiliksa" Sara Harison izjavila je za nemačku televiziju da je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije navodno pokušala da vrbuje bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena, ali da je on odbio tu ponudu.
Britanska novinarka i urednica "Vikiliksa" Sara Harison izjavila je za nemačku televiziju da je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije navodno pokušala da vrbuje bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena, ali da je on odbio tu ponudu.

Harisonova je autorima nemačkog dokumentarca, koji će biti emitovan kasno večeras, rekla da je FSB kontaktirao Snoudena dok je bio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" šest sedmica 2013. godine. U to vreme, Snouden nije mogao da uđe u Rusiju ili odleti dalje, jer su vlasti SAD poništile njegov pasoš i tražile njegovo hapšenje zbog obelodanjivanja tajnih dokumenata. Prema navodima Harisonove, FSB je "pitala samo jednom", a on "Rusima nije dao uopšte ništa".

Američka novinska agencija navodi da FSB nije odgovorio na njen zahtev za komentar.

Ruski portal RBK navodi da će 45-minutni dokumentarni film "Bojno polje - internet: kad Mreža postane oružje" biti emitovan na Prvom kanalu nemačke TV ARD pola sata pred ponoć. U njega su uključeni fragmenti intervjua Snoudena američkom TV kanalu WGBH, nemačkom NDR-u i austrijskoj "Servus TV".

Bivši saradnik CIA i NSA pobegao je 2013. iz SAD i posle kraćeg boravka u Hongkongu i u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma dobio je privremeni azil u Rusiji. U junu 2013. on je "Vašington postu" i "Gardijanu" predao niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih obaveštajnih službi za praćenje lidera drugih država i građana na internetu.

Američke vlasti optužile su ga za špijunažu i krađu državne imovine i u SAD mu preti do 30 godina zatvora, navodi RBK.

Avgusta 2013. Snoudenu je odobren jednogodišnji privremeni azil, a prošle godine trogodišnja dozvola boravka.

Američka TV stanica "PBS" objavila je prošlog četvrtka intervju sa Snoudenom u kom se on, između ostalog, osvrnuo na "neku vrstu zapaljivog govora" bivšeg čelnika CIA i NSA Majkla Hejdena od septembra 2013, preneo je "Vašington post".

"Bilo je čudno jer je govorio o mom stanju, kako je sve u Rusiji jadno. Da je Rusija grozno mesto, a da ću ja završiti jadno i da ću piti i nikad ništa neću uraditi. Ja ne pijem. Nikad u životu nisam pio. Govore o Rusiji kao da je najgore mesto na svetu. Rusija je divna", rekao je Snouden.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.