FOTO: Muhamed sa natpisom "Ja sam Šarli" na naslovnici lista

Na naslovnoj strani prvog izdanja francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo" od napada islamista, biće objavljena karikatura proroka Muhameda koji plače držeći natpis "Je suis Charlie" (Ja sam Šarli).

Na naslovnoj strani prvog izdanja francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo" od napada islamista, biće objavljena karikatura proroka Muhameda koji plače držeći natpis "Je suis Charlie" (Ja sam Šarli).

Ispod natpisa piše: "Sve je oprošteno!".

Naslovna strana novog broja lista, na kojem rade preživeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedeljnom masakru u Parizu, dostavljen je medijima uoči objavljivanja u sredu. Tri miliona primeraka "izdanja preživelih" već je štampano i biće dostupno u 25 zemalja, na 16 jezika

Napad na redakciju lista "Šarli ebdo" u kojem je 7. januara ubijeno 12 ljudi, izazvao je osude i saosećanje širom sveta, propraćeno sloganom "Ja sam Šarli", ali bi ponovno objavljivanje karikarure Muhameda moglo da razbesni ekstremne muslimane, koji veruju da je zabranjeno slikati njihovog proroka na bilo koji način.

Međutim, preživeli članovi redakcije zakleli su se da će očuvati tradiciju lista, čijih satira su meta sve religije, političari, javne ličnosti i aktuelni događaji. Na njegovim stranama, često su provokativnim crtežima ismevani islamistički ekstremisti.

Advokat lista Rišar Malka rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, "očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetar popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju".

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i održavanje protesta. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

  • 27.02.2015 20:18
    ipak su svi na svetu Sarli :)
    Dokle god drzave sveta podrzavaju kapitalisticko eksploatisanje naroda i dokle narod podrzava "snalazenje na nemoralan nacin" dotle ne moze niko da kaze nista protiv ovoga. Jer ne mozes postovati ni jednu religiju ako si kriminalac ili nemoralan bilo mali ili veliki...

    Oni koji ce se pobuniti protiv velicanja Francuske a cutanja za nesrecu drugih zemalja i tu su dvolicni, zato sto i sami podrzavaju hvalisanje sebe i tlacenje(varanje) slabijih bilo intelektualno ili fizicki! A taj egoizam je posebno prisutan na Balkanu...

    Tako da pokondirena gospodo i divljaci sveta, ono sto Francuska velica sebe je isto kao i vase ponasanje samo je to jedan sposobniji narod od vas jer je manje lenj. Nije moralniji ali je sposobniji a to je standard koji se jedini ceni i na Balkanu i na svetu jel tako...ko je uspesniji, pametniji, lepsi itd. E pa onda trpite :) nepravdu kad podrzavate zivotinjske norme a ne civilizovane i ljudske...
  • Uncas

    13.01.2015 15:12
    J**ala Vas religija SVE tako primitivne i proste i zatucane,kad ni posle 10000 godina niste ništa skapirali nego se "religišete " i dalje i slepo se držite spisa ,i prepisa sročenih uz vatru ognjišta...DANAS uz svu tehniku i nauku i dalje postoje nerešeni zločini,ubistva ,tragedije,afere...A ovi "prepisivači" su baš znali pre 2000 godina šta se desilo i šta je ko kome i kad rek'o...Jes'' baš!!!....Ali džaba crtati i pričati,kad je ljudska glupost neograničena...
  • Ćevara

    13.01.2015 15:04
    Onom Ha,Ha
    Nedaj bože da ti deca budu u nekom bioskopu i odlete u vazduh! Pitaću te onda koje ćeš ti gaće puniti??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.