Kitarović: Šešelju je mesto u Hagu

Novoizabrana hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović smatra da je lideru SRS Vojislavu Šešelju mesto u zatvoru Haškog tribunala.

Novoizabrana hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović smatra da je lideru SRS Vojislavu Šešelju mesto u zatvoru Haškog tribunala.

Ona je izrazila žaljenje zbog odluke Haškog suda da odbije zahtev tužilaštva da sa privremene slobode vrati Šešelja u pritvor.

Grabar Kitarovićeva je istakla da će nakon polaganja predsedničke zakletve, ako zatreba, otići u Njujork i razgovarati s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, prenela je HINA.

"Žao mi je da je Haški sud doneo tu odluku. Smatram da je Šešelju mesto u Hagu. Žao mi je da Haški sud u 12 godina nije doneo nikakvu presudu i mislim da je to sramota za taj sud", rekla je Grabar Kitarovićeva novinarima, upitana kako komentariše odluku Sudskog veća Haškog tribunala.

"Na ovome ne treba stati, jer je Šešelj osoba koja podriva međudržavne odnose, a izaziva mržnju, velikosrpske tendencije i to je nedopustivo", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Sudsko veće je danas odbilo zahtev tužilaštva da s privremene slobode vrati u pritvor Šešelja, optuženog za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH, te nad vojvođanskim Hrvatima.

  • 14.01.2015 10:04
    beban
    vi da nekom drzite predavanje nacisti su se grozili vasih zlocina u jasenovcu a cercil je rekao 'hrvatsku treba ograditi bodljikavom zicom'
  • 14.01.2015 01:06
    nije nam morala reći da je voda mokra
  • Deks

    13.01.2015 20:25
    @Zanimljivo - General Ante Gotovina i Vojislav Šešelj se ne mogu porediti! Ante Gotovina je profesionalni vojnik odnosno general koji je branio i odbranio Hrvatsku. On je bio zapovednik akcije "Oluja" u kojoj je oslobođena jedna trećina teritorije Hrvatske nakon što su svi diplomatski pokušaji propali za vraćanje tih teritorija u njen sastav. Konačno ta akcija dovela je do završetka rata ne samo u Hrvatskoj već i u Bosni i Hercegovini i diretno iznedrila Dejtonski sporazum. Zbog sumnje na komandnu odgovornost Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Gotovine ali je ona odbačena kao neosnovana. Sa druge strane Vojislav Šešelj je simbol ratnohuškačke politike sa početka 90-ih godina na ovim prostorima i nezavisno od presude u Hagu ne može se nikako stavljati znak jednakosti između njih dvojice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.