Crna Gora zabrinuta zbog rezolucije u BiH

Vlasti u Podgorici izrazile su zabrinutost zbog rezolucije kojom se od parlamenta BiH traži da odbaci predlog ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom.

Vlasti u Podgorici izrazile su zabrinutost zbog rezolucije kojom se od parlamenta BiH traži da odbaci predlog ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom.

Na taj način bi se otvarilo pitanje granice na primorskoj prevlaci Sutorina kod Herceg Novog.

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić je povodom predloga "Rezolucije o Sutorini", dostavljenog parlamentu BiH na razmatranje, razgovarao danas sa bosansko-hercegovačkim ambasadorom u Podgorici Đorđem Latinovićem, saopšteno je iz vlade. Ministar inostranih poslova je Latinoviću preneo "ozbiljnu zabrinutost" povodom "razvoja događaja u vezi sa predloženom rezolucijom" i izrazio očekivanje da će uskoro Crna Gora i BiH potpisati ugovor o državnoj granici.

Crna Gora i BiH završile su posao razgraničenja i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi sa granicom, podsetilo je crnogorsko ministarstvo inostranih poslova.

Vlada Crne Gore je u junu prošle godine utvrdila predlog ugovora o državnoj granici, a na osnovu dogovora sa BiH. Po tom predlogu Sutorina ostaje trajno u Crnoj Gori. Voljom Saveta ministara BIH, odnosno predlogom ugovora o razgraničenju sa Crnom Gorom, utvrđenom u novembru prošle godine, Sutorina ostaje u sastavu Crne Gore, preneli su ranije mediji u BiH.

Pitanje primorske prevlake kod Herceg Novog, međutim otvorili su pojedini političari i pravni stručnjaci u BiH uz argument da je ona ustupljena Crnoj Gori 1947. godine u zamenu za lovište u dolini Sutjeske kod Foče, ali da ta razmena teritorija nikada nije verifikovana u parlamentima nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je rezolucijom o Sutorini zatražio od tog zakonodavnog tela da kao "neutemeljen, neprihvatljiv i štetan" odbaci predlog ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom.

Prema navodima medija u BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH bi trebalo da razmatra rezoluciju o Sutorini u četvrtak.

  • 14.01.2015 11:34
    beban
    e ako je rep.srpska onda vratiti granice stare hercegovine
  • Vladimir

    14.01.2015 11:07
    Oteto - prokleto
    Kakvi bosanci? Sutorina pripada Republici Srpskoj i to joj je jedini izlaz na more.
  • 14.01.2015 07:42
    gromade
    dve ogromne drzave spore se oko granice sada bosanci hoce deo a za koju godinu sve ce vam uzeti siptari od srba se perete svi su vam veca braca od nas sve radite protiv nas ali neka ima boga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.