Aušvic: Nijednom predsedniku nije poslata pozivnica

Državni muzej logora Aušvic-Birkenau ni Međunarodni savet nisu zvali na 70. godišnjicu oslobođenja logora 27. januara nijednog šefa države ili vlade.

Državni muzej logora Aušvic-Birkenau ni Međunarodni savet nisu zvali na 70. godišnjicu oslobođenja logora 27. januara nijednog šefa države ili vlade.

"Nismo slali pozivnice za svečano obeležavanje, već samo informacije o godišnjici uz upit u kom rangu će biti delegacija koja dolazi", rekao je  portparol Muzeja Bartoš Bartizel, povodom izjave portparola Kremlja Dmitrija Peskova da predsednik Rusije Vladimir Putin ne ide u Aušvic 27. januara jer nije pozvan.

Ove godine Muzej i Međunarodni savet doneli su jednoglasno odluku da u atmosferi zategnutih odnosa Zapada sa Rusijom i sukoba u Ukrajini izbegnu bilo kakvu eventualnu politizaciju i odlučili da glavne zvanice budu preživeli logoraši, njih oko 300 i jedino oni će se obratiti sa tog najvećeg pojedinačnog stratišta Jevreja u Evropi javnosti.

Rusija je odabrala da je na komemorativnoj ceremoniji 27. januara predstavlja ambasador u Varšavi, dok, recimo, Nemačka, Austrija ili Hrvatska i domaćin Poljska šalju delegaciju najvišeg ranga sa šefom države na čelu.

Političari, među njima poimence i predsednik Rusije Vladimir Putin, pozvani su na obeležavanje 70. godišnjice u susednu Češku, 26. i 27. januara u predsednički zamak Hradčani u Pragu na forum o holokaustu i komemoraciju u nacistički logor Terezin blizu Praga.

  • Неђо из Кистања

    14.01.2015 16:00
    Путин у Јасеновцу
    Искрено се надам и верујем да ће Владимир Путин доћи на годишњицу ослобођења Јасеновца.
  • 14.01.2015 10:34
    Ђока
    "Nemačka, Austrija ili Hrvatska i domaćin Poljska šalju delegaciju najvišeg ranga sa šefom države na čelu"!!!!!!Злочинци се враћају на место злочина.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.