Ukraden dokument sa imenima 3.200 nemačkih tajnih agenata

Dvostruki špijun Markus R. (32) ukrao je jedan strogo čuvani dokument sa imenima 3.500 agenata Nemačke obaveštajne službe (BND).
Dvostruki špijun Markus R. (32) ukrao je jedan strogo čuvani dokument sa imenima 3.500 agenata Nemačke obaveštajne službe (BND).

Nemački dnevnik "Bild" navodi da nije sigurno da li je agent prodao listu nekoj drugoj obaveštajnoj službi, ruskoj ili kineskoj. "Amerikancima u svakom slučaju nije", piše tabloid, navodeći da BND nije želeo da se izjasni o toj temi.

Markus R. je uhapšen u julu 2014. godine. On se, kako se navodi, tereti da je između 2012. i 2014. godine špijunirao BND i Amerikancima prodao 218 dokumenata za 25.000 evra.

Tabloid saznaje da je Markus R. ukrao listu iz 2011. godine na kojoj se nalaze prava i lažna imena špijuna odeljenja EA (oblasti vojnih angažmana i inostranih odnosa) u BND, čime bi, kako se kaže, polovina BND špijuna mogla da bude razotkrivena.

Odeljenje EA je, između ostalog, odgovorno sa nemačke ambasade u inostranstvu i za oblasti vojnih misija Bundesvera i u njihove zadatke spada, navodi se, sprečavanje mogućih napada na nemačke vojnike u inostranim vojnim misijama i sakupljanje informcija o mogućim neprijateljima za NATO-partnere.

"Sada su agenti u opasnosti", navodi "Bild", koji piše da je Markus R. memorisao listu sa imenima na jedan privatni kompjuter u kući i da je taj kompjuter zaplenjen prilikom pretraživanja kuće u leto 2014. godine, ali da su tek sada dokumenta sistematski procenjena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.