Ukrajina mobiliše 100.000 vojnika

Ukrajinski parlament prihvatio je plan mobilizacije oko 104 hiljade vojnika ove godine, usred eskalacije konflikta između ukrajinske vojske i proruskih aktivista na istoku zemlje.
Ukrajinski parlament prihvatio je plan mobilizacije oko 104 hiljade vojnika ove godine, usred eskalacije konflikta između ukrajinske vojske i proruskih aktivista na istoku zemlje.

Poslanici su podržali dekret predsednika Petra Porošenka koji predviđa mobilizaciju u tri talasa, navedeno je sajtu Vrhovne rade.

Sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov rekao je da se "ruska agresija nastavlja." Govoreći u parlamentu, Turčinov je upozorio na "zreo kontinentalni rat", ukoliko "separatisti i Rusija" nastave sa napadima na ukrajinske pozicije.

Prethodno su snage Kijeva napustile spornu teritoriju donjeckog aerodroma, saopštilo je ministarstvo odbrane samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Zamenik šefa misije OEBS-a Aleksandar Hug predložio je uspostavljanje lokalizovanog režima prekida vatre u području oko donjeckog aerodroma. Hug je rekao da je neophodno da otpočnu zajedničke patrole na teritoriji gde i dalje traju sukobi između proruskih i kijevskih snaga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.