Grade zid od 1.000 km protiv Islamske države

Saudijska kraljevska porodica gradi zid koji je dugačak hiljadu kilometara kako bi zaštitili svoju kraljevinu od džihadista Islamske države.

Saudijska kraljevska porodica gradi zid koji je dugačak hiljadu kilometara kako bi zaštitili svoju kraljevinu od džihadista Islamske države.

Gradi se niz žičanih ograda i jaraka, isprekidanih nadzornim tornjevima i stražarskim mestima, čiji je cilj utvrđivanje severne granice kraljevstva. Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz al-Saud pokrenuo je prvu fazu projekta još u septembru prošle godine, nedugo nakon što su islamistički pobunjenici preplavili susedni Irak.

Barijera će se sastojati od jarka, dve ograde i patrolnog puta koji će povezivati nadzorne tornjeve i komandne centre. Na ogradama će se nalaziti termalne kamere i radari koji mogu detektovati pojedince na udaljenosti od gotovo 20 kilometara, a vozila na 40 kilometara.

Dva teroristička napada prošle sedmice na granici Saudijske Arabije, jedan samoubilački, a drugi oružani, odnela su živote dvojice pograničnih policajaca, a vojni analitičari su ih okarakterisali kao prvi napad Islamske države na to bliskoistočno kraljevstvo.

  • Jan Chi

    17.01.2015 09:24
    ograda i zid
    Mozda neko vidi ograde i zidove kod Vit Lehema i Gaze kao vrsta geta, ali Izraelci su to podigli kako bi se zastitili od palestinskih militanata iz Hamasa koji su vrsili samoubilacke napade po Izraelu. Od kako ima tih ograda, vise nema samoubilackioh napada, ali Hamas kopa tunele kako bi prodro na teritoriju Izraela i izvrsio neki zlocin. I za rakete ima boljeg resenja od kupole, ali se jos ne praktikuje(laser). Kada Palestinci ne bi vrsili napade na Izraelce, ne bi bilo ni ograde ni zida. Ali, kada je neka druga drzava u opasnosti, odma se ogradjuje, a Izraelu je kanda to zabranjeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.