Pritvor zbog saradnje sa Al-Kaidom

U Jemenu su u protekla dva dana pritvorena radi ispitivanja dvojica građana Francuske, zbog sumnje da pripadaju Al-Kaidi, saopštio je zvaničnik ove zemlje.

U Jemenu su u protekla dva dana pritvorena radi ispitivanja dvojica građana Francuske, zbog sumnje da pripadaju Al-Kaidi, saopštio je zvaničnik ove zemlje.

U Jemenu ima oko 1.000 militanata Al-Kaide iz 11 arapskih i nearapskih zemalja, ističe šef jemenske nacionalne bezbednosne službe, general Mohamed al-Ahmadi, a prenosi AFP.

Al-Kaida Arabijskog poluostrva (AQAP) je preuzela odgovornost za napad od 7. januara na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo, u kojem je ubijeno 12 ljudi. Zna se da su se braća Kuači, izvršioci tog napada, obučavali u jemenskom ogranku Al-Kaide, koji je nastao spajanjem jemenskih i saudijskih militanata.

Vašington tu grupu smatra najopasnijiom granom Al-Kaide i vodi borbu bespilotnim letelicama protiv njenih pripadnika. AQAP je saopštio da je naredbu za prošlonedeljni pariski napad stigao sa samog vrha globalne mreže džihadista, odnosno od Ajmana al-Zavahirija, egipatskog doktora koji je nasledio osnivača Al-Kaide Osamu bin Ladena nakon što je ovaj ubijen 2011. godine.

AQAP je i ranije organizovao napade daleko od svoje baze, u kakve spada i pokušaj uništavanja američkog aviona iznad Mičigena na Božić 2009. godine.

Ova grupa je od nedavno počela da poziva svoje simpatizere da obavljaju napade po Francuskoj - jednoj od učesnika koalicije predvodjene SAD-om, koja obavlja vazdušne napade protiv džihadista Islamske države (IS) u Iraku i Siriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.