Saudijska Arabija: Ateisti proglašeni teroristima

U Saudijskoj Arabiji izglasan zakon kojim su svi ateisti proglašeni teroristima.
U Saudijskoj Arabiji izglasan zakon kojim su svi ateisti proglašeni teroristima.

Saudijski kralj Abdulah doneo je niz zakona i kraljevskih dekreta kojima je nominalni cilj borba protiv terorizma, a ustvari progon političkih disidenata, objavio je Human rights watch. Usmereni su prvenstveno protiv rastućeg broja Saudijaca koji se vraćaju iz Sirije s idejama rušenja monarhije.

Novi zakon terorizam definiše kao "pozivanje na bilo koji oblik ateističke misli ili dovođenje u pitanje islamske religije na kojoj je država utemeljena".

Zamenik direktora organizacije Human rights watch za Bliski istok i Severnu Afriku Džo Stork napomenuo je saudijske vlasti nikad nisu tolerisale kritikovanje svoje politike, ali ovi novi zakoni pretvaraju bilo koju vrstu kritike u teroristički čin.

  • I

    21.01.2015 10:54
    šta sad
    Hoće li I njih bombardovati Amerikanci, srušiti ovakav nazadni režim, kao što su Sadama?
  • 21.01.2015 09:50
    Sudijskoj Arabiji se mnogo pušta na volju, kao i Severnoj Koreji. Posle, kada bude kasno, svi ćemo se češkati i tamo gde nas ne svrbi. Pitam se da li velike sile uopšte imaju neki back-up plan za ovakve ekstremne slučajeve? Jer, crta će jednom morati da se podvuče.
  • Richard Dawkins

    21.01.2015 07:03
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.