Zatvor zbog prskanja svetom vodicom

Dva Rusa osuđena su na deset dana zatvora zato što su svetom vodicom poprskali mauzolej u kome se nalazi Lenjinovo telo, uzvikujući "Digni se i hodaj".
Dva Rusa osuđena su na deset dana zatvora zato što su svetom vodicom poprskali mauzolej u kome se nalazi Lenjinovo telo, uzvikujući "Digni se i hodaj".

Portparolka umetničkog udruženja Blu Rajder, kome pripadaju njih dvojica Irina Dumitskaja rekla je da su dobili deset dana zatvora zbog toga što su poprskali vodicu.

Sud u Moskvi osudio je Jevgenija Avilova i Olega Basova za remećenje javnog reda. Njih dvojica su proveli noć u pritvoru posle te akcije koju su sproveli juče kada pravoslavci obeležavaju Bogojavljenje, navela je nevladina organizacija OVD koja prati hapšenja aktivista u Rusiji.

Dva mladića sklonila su ogradu koja štiti mauzolej i onda su posipali svetu vodicu iz velikih flaša i uzviknuli više puta "digni se i hodaj" pre nego što su uhapšeni, vidi se na video snimku objavljenom preko interneta.

Pravoslavci su juče proslavili Bogojavljenje praznik koji označava krštenje Hrista u reci Jordan i tradicionalno se slavi simboličnim ulaženjem vernika u ledene vode reka ili jezera.

Dumitskaja je rekla da je akcija dvojice mladića imala za cilj da razbije mit o tome da je Lenjin besmrtan pokušajem da ga ožive na dan Bogojavljenja kao što je Isus oživeo Lazara.

  • e nije

    21.01.2015 18:10
    novosadska
    voda-voda je izmisljena od vasih kontrasa
  • atila

    21.01.2015 13:55
    voda voda
    mi da poprskamo vlastodršce da se otrezne
  • nebesky

    21.01.2015 06:38
    Vaistinu Voda Voda
    A, šta mi, novosađani, da prskamo sa našom svetom vodom da bi se diglo: standard, ekonomsku situaciju, plate?...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.