Radivoj Korać u Košarkaškoj kući slavnih

Proslavljeni jugoslovenski košarkaš Radivoj Korać biće primljen u Kuću slavnih u Springfildu.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Tviter nalogu Kuće slavnih (HOF), prijem će se obaviti na svečanosti 10. septembra.

Korać je bio ključni faktor u donošenju prvih medalja Jugoslaviji i postavio je temelje kasnijih višedecenijskih uspeha naše košarke.  
 
Osvojio je olimpijsko srebro 1968. godine, dva svetska srebra 1963. i 1967, dva evropska srebra 1961. i 1965, te bronzu sa EP 1963. godine.
Za OKK Beograd na meču protiv Alvika postigao je 99 poena. 
 
Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Belgiji u 31. godini.
 
Na predlog generalnog sekretara Vilijema Džonsa FIBA je jedno međunarodno takmičenje nazvala po njemu - Kup Radivoja Koraća, a sada kup naše zemlje nosi to ime.
 
Jednu od najvećih počasti Koraću, prvom sportisti koji je sahranjen u beogradskoj Aleji velikana, odali su zajedno OKK Beograd, Košarkaški savez Jugoslavije i FIBA kada je, u vreme dok su dresovi smeli da budu numerisani isključivo od 4 do 15, odlučeno da Klonferi povuku Žućkovu peticu iz upotrebe, što je bio prvi slučaj u evropskoj košarci da se "penzioniše" nečiji broj.
 
 
Korać će postati peti srpski član Kuće slavnih.
 
Pre njega to su postali košarkaš, trener, kasnije i generalni sekretar FIBA Bora Stanković (1991), čuveni Profesor - Aleksandar Nikolić (1998), ikone jugoslovenske i evropske košarke Dražen Dalipagić (2004) i Vlade Divac (2019).
  • Maša NS

    03.04.2022 05:18
    Ko zna
    gde bi mu bio kraj da nije imao taj tragičan udes. Divno je da ga se neko setio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Đoković: Planiram da igram i sledeće sezone

Novak Đoković je rekao da planira da se takmiči i igra i sledeće sezone i dodao da je zadovoljan godinom iako nije osvojio nijedan grend slem pehar, ali jeste zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.