FSS traži najoštrije kazne zbog rasističkog skandiranja na utakmici Albanije i Hrvatske

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je danas da su uvredljiva i rasistička skandiranja navijača na utakmici Evropskog prvenstva između Albanije i Hrvatske neprihvatljiva i da se ne mogu opravdati.
Pozvao je Evropsku fudbalsku uniju (Uefa) da najoštrije kazni odgovorne.
 
FSS je danas poslao dopis generalnom sekretaru Uefa Teodoru Teodoridisu povodom skandiranja na utakmici u sredu u Hamburgu između Albanije i Hrvatske u Grupi B na Evropskom prvenstvu.
Navijači obe ekipe uzvikivali su u više navrata "Ubij Srbina", a u FSS su nezadovoljni postupanjem zvaničnika te utakmice.
 
"Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Umesto da fudbalski stadion bude mesto gde će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati", navodi se u dopisu koji je potpisao generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.
Šurbatović je ranije za RTS rekao da bi Srbija mogla da se povuče sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj ako Albanija i Hrvatska ne budu kažnjene.
 
"Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako raspaljivao masu", navodi se u dopisu.
 
FSS smatra da je u trenutku početka skandiranja navijača obe reprezentacije, utakmicu trebalo prekinuti i primeniti postupke koji su propisima Uefa određeni za takve situacije.
 
"Čudi nas da ono nije primenjeno od strane službenih lica Uefa na utakmici. To pravilo se na pravi način primenjivalo u slučajevima mnogo manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađeni što nije primenjeno na ovoj utakmici. FSS veruje da će disciplinski organi Uefa na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima", navodi se.
 
FSS je istakao da "ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima" i da su svi povređeni događajima na toj utakmici.
 
Savez je zatražio da se odgovorni najhitnije i najoštrije kazne, da se obezbedi normalno odigravanje utakmica i podsetio da se Uefa bori protiv mržnje i rasizma.
 
"Fudbalska igra, posebno na događaju kao što je Evropsko prvenstvo, treba da bude ono što spaja pojedince, države, nacije, a ne sredstvo koje će biti iskorišćeno u neke svrhe koje su potpuno suprotne idejama koje treba da predstavlja. Organizatorima turnira i Uefi želimo uspešan nastavak takmičenja i nadamo se da ovakvih događanja na stadionima u Nemačkoj više neće biti", navodi se u dopisu.
  • @Perislav

    20.06.2024 19:14
    Tako što se pojam rasizam ne odnosi samo na boju nečije kože.
  • Gavril

    20.06.2024 18:40
    Koliko zlo neko mora biti da na Evropskom prvenstvu nosi zastavu Rusije i skandira Putinu? Koliko neko mora biti poremećen? Koliko neko može mrzeti svoju zemlju? Takvi ljudi su neprijatelji Srbije a ne Hrvati i Albanci.
  • Particulare matter

    20.06.2024 18:34
    Srbi su patentirali takvo skandiranje pa se sad ljute što im je neko falsifikovao pesmu. Tragedija na šta je spao ovaj narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport