EURO 2024: Portugal posle jedanaesteraca pobedio Sloveniju i plasirao se u četvrtfinale

Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se večeras u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto je, posle jedanaesteraca, pobedila Sloveniju 3:0.
EURO 2024: Portugal posle jedanaesteraca pobedio Sloveniju i plasirao se u četvrtfinale
Foto: Beta (AP/Ebrahim Noroozi)
Posle regularnog dela i produžetaka bilo je 0:0.
 
Sva tri jedanaesterca slovenačkim fudbalerima odbranio je golman Dijogo Kosta.
 
Portugal je od početka napadao, pokušao je prvo Ruben Dijas, a zatim u osmom minutu i Kristijano Ronaldo, ali su ga zaustavili protivnički igrači.
Portugalci su imali loptu i kontrolisali igru, ali se Slovenija dobro branila. Nije bilo prilika do 31. minuta kada je šutirao Ronaldo, a golman Jan Oblak odbranio.
 
Ronaldo je iz slobodnog udarca pokušao u 34. minutu, ali je šutirao preko gola. Dva minuta kasnije centrirao je Vitinja pred gol, ali do lopte nije došao Ronaldo.
 
On je zatim izveo novi slobodan udarac, ali je i u 39. minutu bio neprecizan.
Slovenija je minut kasnije izvela kontranapad preko Petra Stojanovića i Andraža Šporara, ali je dobro intervenisao Nuno Mendes.
 
U 44. minutu šutirao je i Benjamin Šeško, a portugalski golman Kosta odbranio.
 
Poslednju šansu u prvom poluvremenu imao je Portugal, u drugom minutu nadoknade, kada je Žoao Palinja pogodio stativu.
 
Drugo poluvreme počelo je šansom Porugala, dobar prodor izveo je Žoao Kanselo, intervenisao je Vanja Drkušić, lopta je došla do Bernarda Silve koji je šutirao preko gola.
 
Ronaldo je pokušao i u 55. minutu iz slobodnog udarca, kada je odbranio Oblak.
 
Slovenija je u 62. minutu mogla da povede, posle kontranapada u dobroj situaciji bio je Šeško, bio je brži i izdržao duel sa Pepeom, ali je loše šutirao pored gola.
 
Portugal je napadao, Ronaldo je neprecizan bio iz novog slobodnog udarca, a nedugo potom Kanselo je centrirao sa desne strane pred gol, ali nijedan igrač nije uspeo da zahvati loptu.
 
Ronaldo je u 89. minutu bio u odličnoj prilici, posle dodavanja Žote izbio je pred golmana i šutirao, a Oblak je dobro odbranio, pa je utakmica otišla u produžetke.
 
Prvu šansu imala je Slovenija, u 95. minutu kada je šutirao Benjamin Verbič, a Dijas izbacio loptu u korner. Pet minuta kasnije na drugoj strani Oblak je bez problema zaustavio šut Žote.
 
U 103. minutu Žota je prošao kroz sredinu i ušao u kazneni prostor gde ga je sačekao Drkušić, a pole tog duela dosuđen je jedanaesterac.
 
Ronaldo je u 105. minutu izveo penal, šutirao je u donji desni ugao, a Oblak je odbranio i izabacio loptu u korner. Kapiten Portugala se posle toga rasplakao, a na pauzi uoči drugog produžetka tešili su ga saigrači.
 
Selektor Slovenije Matjaž Kek je posle toga isključen zbog prigovora.
 
U 108. minutu centaršut je izveo Fernandes, glavom je pokušao Palinja, a slovenački golman izbacio loptu u korner.
 
Najbolju šansu Slovenija je imala u 115. minutu. Pepe je pogrešio, do lopte je došao Šeško koji je izbio sam ispred portugalskog golmana Koste, a ovaj je levom nogom odbranio njegov šut.
 
Do kraja nije bilo promena i utakmica je rešena posle penala.
 
Prvi za Sloveniju šutirao je Josip Iličić, drugi penal izveo je Jure Balkovec, a treći Benjamin Verbič i sva tri penala odbranio je Kosta.
 
Ronaldo je prvi šutirao u ekipi Portugala i postigao gol, a zatim je precizan bio i Bruno Fernandes. Treći penal izveo je Bernardo Silva, postigao je gol i odveo Portugal u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Nemačkoj.
 
Portugal će u četvrtfinalu u petak igrati protiv Francuske, koja je pobedila Belgiju 1:0.
  • Помоћни судија

    02.07.2024 09:28
    Југословенска школа фудбала ,бункер на контру и не ефикасно извођење пенала ,исти стил игре као Србија,Македонија,БиХ,Црна Гора ,једино је Хрватска променула тактику , од бивше YU све испадоше звезде и оста нам само црвена петокрака срама
  • Vojvodjanin

    02.07.2024 07:31
    SVAKA ČAST SLOVENCI!!!
    BRAVO!!! Tako se igra fudbal i izgara na terenu. Ove nase "babe" treba da dodju kod vas na casove fudbala. A i "pametni" Kiksi da zamoli Keka da mu daje casove fudbala-mozda i zapamti nesto!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Vimbldon: Lajović poražen na startu

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u drugo kola Vimbldona, pošto je danas posle tri seta poražen od 10. igrača sveta Bugarina Grigora Dimitrova 3:6, 4:6, 5:7.