EURO 2024: Španija u polufinalu, pobedom nad Nemačkom posle produžetaka

Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se večeras u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u Štutgartu posle produžetaka pobedila domaćina takmičenja Nemačku 2:1.
EURO 2024: Španija u polufinalu, pobedom nad Nemačkom posle produžetaka
Foto: Beta (AP/Ariel Schalit)
Španija je povela u 52. minutu golom koji je postigao Dani Olmo, a izjednačio je Florijan Virc u 89. minutu i izborio produžetke. Pobedu Španiji doneo je Mikel Merino pogotkom u 119. minutu.
 
Ekipe su na početku igrale nervozno uz prekršaje i prekide, a španski reprezentativac Pedri morao je da napusti igru u osmom minutu posle oštrog prekršaja Tonija Krosa.
 
U 15. minutu Lamin Jamal je sa 20-ak metara iz slobodnog udarca poslao loptu pored gola. On je dva minuta kasnije asistirao do Fabijana Ruisa, koji nije bio precizan.
Nemačka je imala dobru priliku u 21. minutu kada je Džošua Kimih centrirao u kaznenom prostoru, Kaj Haverc loptu zahvatio glavom, a golman Unaj Simon odbranio.
 
Na drugoj strani golman Manuel Nojer je u 23. minutu odbranio šut Emerika Laporta.
 
Haverc je propustio dobru šansu u 35. minutu kada se posle centaršuta Antonija Ridigera dobro oslobodio protivničkog igrača i šutirao u španskog golmana.
Španija je zapretila u 39. minutu kada je šutirao Olmo sa više od 20 metara. Golman Nojer je odbio loptu do Morate, koji se nije dobro snašao. Do kraja poluvremena pokušao je i Jamal, ali je šutirao pravo u Nojera.
 
Drugo poluvreme počelo je dobrom šansom Španije, u akciji su učestvovali Dani Karvahal, Olmo, Niko Vilijams i Jamal, koji je na petercu dodao loptu do Morate, a on je poslao preko gola.
 
Španija je povela u 52. minutu, Jamal je prošao po desnoj strani i dodao do Olma, koji je šutirao iz prve i poslao loptu u mrežu.
 
Nemačka je posle toga preuzela inicijativu, šanse su imali Robert Andrih u 69. minutu i tri minuta kasnije Niklas Fulkrug. Fulkrug je u novoj šansi u 77. minutu pogodio stativu, posle akcije u kojoj su učestvovali Kimih i Virc.
 
U 83. minutu Haverc je pokušao da ga lobuje istrčalog golmana Simona, ali je poslao loptu preko gola. Simon je zatim u 87. minutu odbranio šut Haverca, ali dva minuta kasnije nije uspeo da sačuva svoju mrežu.
 
Maksimilijan Mitelštet je centrirao, loptu je Kimih glavom vratio do Virca, koji ju je poslao u mrežu i izborio produžetke.
 
U prvom produžetku ekipe su igrale opreznije, u 101. minutu Unaj je odbranio šut Virca, a tri minuta kasnije Mikel Ojarsabal šutirao je pored gola.
 
Dobru šansu imao je Virc u prvom minutu nadoknade prvog produžetka, ali je posle dodavanja Džamala Musijale šutirao pored gola.
 
Fulkrug je pokušao u 117. minutu posle centaršuta Kimiha, a Unaj je odbranio.
 
Pobedu Španiji doneo je Merino golom u 119. minutu, kada je dobro skočio i glavom poslao loptu u mrežu posle centaršuta Olma.
 
Nemačka je do kraja napadala i pokušavala da izjednači, u drugom minutu nadoknade šutirao je Kimih, ali je njegov šut blokiran. 
 
Posle kontranapada odmah na drugoj strani u šansi je bio Feran Tores, ali je šutirao pored stative.
 
Minut kasnije na drugoj strani Tomas Miler je dodao loptu do Fulkruga, koji je iz dobre pozicije šutirao pored gola.
 
U samoj završnici drugi žuti karton, odnosno crveni, dobio je Karvahal, pa je Španija utakmicu završila sa desetoricom. To je bio 17. žuti karton na utakmici.
 
Španija će u polufinalu, u utorak u Minhenu, igrati protiv pobednika večerašnjeg duela Portugala i Francuske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Hamilton pobedio na Silverstonu

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije i ostvario 104. pobedu u karijeri.

EURO 2024: Holandija u polufinalu

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u Berlinu pobedila Tursku sa 2:1.

Đoković u osmini finala Vimbldona

Novak Đoković plasirao se u osminu finala Vimbldona, pošto je večeras, posle četiri seta, pobedio Australijanca Alekseja Popirina 4:6, 6:3, 6:4, 7:6.

Raselu pol pozicija u Silverstonu

Vozač Mercedesa Džordž Rasel startovaće sa pol pozicije trku Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije, pošto je danas bio najbrži u kvalifikacijama.

Uefa suspendovala turskog fudbalera

Turski ministar sporta Osman Askin Bak ocenio je kao "nepravednu" odluku Evropske fudbalske unije (Uefa) da suspenduje turskog fudbalera Meriha Demirala.