Olimpijska baklja sutra stiže u Pariz, velika ceremonija uz poznate ličnosti

U Pariz sutra, u nedelju, stiže Olimpijska baklja koja je početkom maja jedrenjakom doplovila iz Grčke u Francusku gde je njeno putovanje pronošenjem iz ruke u ruku bilo u senci političkih zbivanja.
Olimpijska baklja sutra stiže u Pariz, velika ceremonija uz poznate ličnosti
Foto: Beta/AP
Baklja stiže sutra na državni praznik, Dan pada Bastilje, a u ponedeljak će biti nošena ulicama grada-domaćina predstojećih Letnjih Olimpijskih igara.
 
Dve nedelje pre otvaranja Olimpijskih igara, jedinstvenog po tome što neće biti na stadionu kako je uobičajeno, nego duž reke Sene, Pariz će u nedelju i ponedeljak biti domaćin štafete Olimpijske baklje kraj najčuvenijih spomenika: Panteona, Notr Dama, Trga Bastilje, Centra Pompidu, Trijumfalne kapije, Luvra.
Baklju će nositi oko 540 probranih pojedinaca, a preuzimaće je kod najpoznatijih mesta u Parizu.
Baklja će biti nošena uz popularne plesove, koncerte, horove i zabavu svih vrsta.
 
Među nosiocima baklje biće i stranaca, a najvljeni su sprinterka Mari-Žoze Perek, komičar Džamel Debuz, ragbista Gael Fiku, novinar Toma Soto i mačevalkinja Lora Flesel.
 
U štafeti će učestvovati i indijski biznismen Lakšmi Mital, čija je kompanija proizvela gorionike za Olimpijski plamen Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.
 
Baklja počinje svoj put Parizom u nedelju u podne, tokom vojne parade za državni praznik, potom će je preuzeti fudbaler Tijeri Anri, koji će je nositi avenijom Jelisejskih polja.
 
Posle prolaska pored zgrade Parlamenta, Notr Dama, Senata i Sorbone, baklja će uveče stići na železničku stanicu Gar di nor u srcu Pariza. Ona će oko 23 sata biti uneta u Gradsku kuću kada će biti priređen vatromet kod Ajfelove kule.
 
Marsova polja kod Ajfelove kule neće biti dostupna za posetioce, jer je to mesto preuređeno za neka sportska takmičenja tokom OI. Štafetu Olimpijske baklje prenosiće televizija.
Baklja će prenoćiti u Gradskoj kući, a u ponedeljak kreće u obilazak drugih mesta među kojima su Rolan Garos, Monmartr, Mulen ruž i Bulonjska šuma.
 
Izvori bliski organizovanju OI su najavili da će odlazeća vlada Francuske Gabrijela Atala ceo dan prisustvovati primopredajama baklje.
  • riki

    13.07.2024 09:54
    budalaština
    Hleba i igara, opijum za mase....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport