Gaf na ceremoniji otvaranja OI: Južna Koreja pogrešno predstavljena kao Severna Koreja

Južnokorejske vlasti protestovale su zbog gafa tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu.
Njeni sportisti greškom su predstavljeni da su iz Severne Koreje, a ta greška je primorala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da uputi izvinjenje.
 
Kako je južnokorejska delegacija stigla brodom na Senu kao 48. nacija učesnica, organizatori su je na francuskom i na engleskom jeziku predstavili kao delegaciju iz Demokratske Narodne Republike Koreje, što je zvaničan naziv Severne Koreje.
Južnokorejsko Ministarstvo sporta je reagovalo izražavanjem žaljenja zbog greške i uputilo protest MOK-u, ali i francuskom Ministarstvu spoljnih poslova.
 
"Duboko se izvinjavamo zbog greške koja je nastala tokom predstavljanja južnokorejskog tima tokom prenosa ceremonije otvaranja", napisao je MOK na korejskom na društvenoj mreži Iks (X).
Tokom ceremonije otvaranja OI, Severnoj Koreji je ispravno predstavljeno njeno zvanično ime.
 
Južna Koreja je tehnički još uvek u ratu sa Severnom Korejom posle sukoba između 1950. i 1953. koji se završio primirjem, a ne i mirovnim sporazumom.
 
Odnosi između dve pogranične zemlje su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko godina, dok je Pjongjang preuzeo obavezu da ojača vojne veze sa Rusijom i već nekoliko meseci šalje južnom susedu hiljade balona sa smećem.
  • Раде Милошевић Јагод

    27.07.2024 14:21
    Da je živ i zdrav Kim DŽong Un
  • ...

    27.07.2024 10:22
    I ovi imaju svoje "vazduPLOHove".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport