Zašto olimpijci grizu svoje medalje?

Već su brojne medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Parizu i većinu su sportisti odmah stavili - u usta.
Zašto olimpijci grizu svoje medalje?
Foto: Beta/AP
Zagristi tek osvojenu medalju na podijumu postao je ritual koji već decenijama upražnjavaju brojni sportisti. Zašto? Razlog seže daleko u istoriju Olimpijskih igara.
 
Za sve su krivi novinari i fotografi, rekao je predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara David Valečinski. 
"Fotografi su smatrali da su sportisti s medaljama u ustima kadrovi kojima će lako prodati sutrašnje novine. Takve fotografije mogle su bez dodatnog razmišljanja da idu na naslovnu stranu. Mislim da sportisti inače ne bi to radili", objasnio je Valečinski za sajt Olimpijskih igara.
 
Nemački olimpijac David Möller osvojio je srebrnu medalju 2010. u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama. Zbog iste te medalje ostao je bez zuba. 
"Fotografi su hteli fotografiju na kojoj medalju držim u zubima. Kasnije na večeri shvatio sam da mi je pukao zub", rekao je Möller.
 
To je jedina zabeležena nezgoda zbog griženja medalja. Postojala je i teorija da sportisti medalje grizu kako bi proverili kvalitet. Zlato, srebro i bronza mogu se, naime, oblikovati lako u odnosu na druge metale.
 
Ipak, sportisti ih ipak ne grizu zbog toga. 
 
Na Olimpijskim igrama u Parizu trebalo bi da bude podeljeno minimalno 987 medalja. Moglo bi da bude podeljeno i više u slučaju deobe najviših mesta na takmičenjima. Većina će, nakon dodele, imati na sebi "tragove zuba".
  • Andrija Šrek

    30.07.2024 09:32
    ...
    A ja sam mislio da ih grizu da provere da im nisu uvalili čokoladice u zlatnom celofanu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Roma otpustila trenera De Rosija

Fudbalski klub Roma, koji se susreće sa teškoćama i lošim rezultatima u italijanskom prvenstvu, saopštio je da je otpustio trenera Danijelea De Rosija.

Lekleru pol pozicija u Bakuu

Vozač Ferarija Šarl Lekler startovaće sa pol pozicije trku Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana, pošto je danas bio najbrži u kvalifikacijama.