XY Spektrum: Nedopustivo je nagađati o polu alžirske bokserke Imani Kelif

Nedopustivo je nagađati o polu alžirske bokserke Imani Kelif koja sama do sada nije ništa govorila o tome.
Tako ukazuju u organizaciji za promociju prava, unapređenje položaja i kvaliteta života interseks i trans osoba XY Spektrum.
 
"Reč je o nedopustivom narušavanju privatnosti. O njenim sportskim dostignućima, a i o samoj kvalifikaciji na Olimpijskim igrama, svoje mišljenje su dale stručne sportske sudije", navodi ova organizacija u saopštenju.
Napominju da je kao slogan ovogodišnjih Olimpijskih igara proglašena inkluzija i da svako ima pravo da se bori za najbolji rezultat pod olimpijskim geslom "Brže, više, jače", a da sportisti i sportistkinje koji su pravo učešća izborili na Olimpijskim igrama znaju koliko su morali da ulože ličnog napora i truda.
"Zato se kao interseks zajednica najodlučnije protivimo svakom obliku diskriminacije i klevete kad je o bilo kom ljudskom biću reč, bez obzira na pol, rod, rasu, veru, političko ili seksualno opredeljenje. Ovakve klevete ne doprinose suštinski plemenitoj ideji sporta i olimpizma koja kroz takmičenje podrazumeva dijalog i razumevanje među ljudima svih rasa, vera kultura, polnih, rodnih, seksualnih i drugih identiteta. Ovakva nagađanja samo nanose patnju i bol, ne samo Imani Kelif i njenoj porodici, već svima koji svojim životom, zalaganjem i naporima nastoje da svet u kome živomo učine boljim mestom za sve i svakog. Imani Kalif i njenoj porodici pružamo bezuslovnu podršku i nadamo se da se ovakav linč neće dogoditi više nikome", stoji u saopštenju XY Spektrum-a.
 
Ističu da nije etički spekulisati o identitetima sportistkinja u zemljama u kojima su LGBT identiteti kriminalizovani, a van svakog etičkog standarda je tražiti da se njihov pol "reklasifikuje".
 
"Ova debata ima posledice za sve ljude sa urođenim varijacijama polnih karakteristika, bez obzira na to da li su karakteristike ljudi sa varijetetom problematizovane u sportskim takmičenjima, i bez obzira na naše rodne kategorije pola i naše identitete. Odlučno odbacujemo mržnju i pozivamo na poštovanje. Poštovanje naših tela i naših identiteta", navode u saopštenju.
  • Неко тамо

    04.08.2024 23:03
    Није проблем шта је дотична или дотични, већ што је оваква (хормонска) предност дозвољена. Није фер према Италијанки која је калила и челичила своје генетски женско, XX тело. Постоји јасан разлог зашто су мушки спорт и женски спорт (у регулисаном облику) одвојени, и у питању су чисто физиолошки разлози, без икакве уграђене мржње.
  • Alex

    04.08.2024 19:29
    i tradicionalisti
    Čak su i konzervativni Alžirci stali u odbranu svoje takmičarke, govoreći da su bivše kolonijalne sile pritiv nje zbog ljubomore i rasizma.
  • Jelena

    04.08.2024 12:09
    Zasto boks?
    Nemam nista protiv da se takmice zajedno u pikadu ili stonom tenisu, ali u boksu, to zaista nije fer prema celoj zenskoj populaciji. Preterali ste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Roma otpustila trenera De Rosija

Fudbalski klub Roma, koji se susreće sa teškoćama i lošim rezultatima u italijanskom prvenstvu, saopštio je da je otpustio trenera Danijelea De Rosija.

Lekleru pol pozicija u Bakuu

Vozač Ferarija Šarl Lekler startovaće sa pol pozicije trku Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana, pošto je danas bio najbrži u kvalifikacijama.