Protest u Prištini, napadnuta ekipa RTS-a

Više hiljada Albanaca demonstriralo je u centru Prištine, zahtevajući smenu kosovskog ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, zbog toga što je napadače autobusa sa raseljenim Srbima za Božić u Đakovici nazvao divljacima.

Više hiljada Albanaca demonstriralo je u centru Prištine, zahtevajući smenu kosovskog ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, zbog toga što je napadače autobusa sa raseljenim Srbima za Božić u Đakovici nazvao divljacima.

Demonstranti su zatražili od kosovskog premijera da smeni Jablanovića ili da podnese ostavku, javlja dopisnik RTS-a. Demonstranti su nosili i transparent "Trepča je naša", zbog odluke vlade da povuče odluku o preimenovanju "Trepče" u javno preduzeće.

Istaknute su bile i zastave koje simbolizuju tzv. "Veliku Albaniju", identične zastavi razvijenoj tokom utakmice Srbija–Albanija u Beogradu.

Kosovska policija upotrebila je suzavac i privela nekoliko učesnika današnjeg protesta u Prištini, a 19 policajaca i dva demonstranta su povređena.

Kako su naveli izvori iz policije, privedeni su nasilni demonstranti koji su gađali kamenjem zgradu prištinske Vlade, ali i policajce koji su obezbeđivali skup. Demonstracije su organizovali Pokret "Samoopredeljenje" i Udruženje "Poziv majki" u Đakovici.

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti zatražio je od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića. Pre početka demonstracija, na zidovima dvorišta pravoslavne crkve u Đakovici ispisan je grafit "Oslobodilačke vojske Kosova".

Tokom protesta demonstranti su pokušali fizički da se obračunaju sa snimateljima i novinarima RTS-a i redakcije RTK2. Nekoliko demonstranata je kamenicama gađalo zgradu vlade  i razbilo prozorska stakla.

  • Goran

    24.01.2015 20:07
    komentar
    Sta reći...divljaci ;)
    sad neka dodju i u Novi Sad da protestuju...
  • Sedam

    24.01.2015 19:44
    "Srbija" ?!?
    Imate napad patriotizma ?
  • Toma

    24.01.2015 19:11
    atomsku bombu
    dok nije prekasno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.