NVO: Proslavom Svetog Save krši se Ustav

Nevladina organizacija "Pokret za prosvećeno društvo" ocenila je danas da se obeležavanjem Svetog Save, kao školske slave, krši načelo sekularnosti u školama u Srbiji i upitala da li je ta slava namenjena svim učenicima ili samo onima pravoslavne veroispovesti.

Nevladina organizacija "Pokret za prosvećeno društvo" ocenila je danas da se obeležavanjem Svetog Save, kao školske slave, krši načelo sekularnosti u školama u Srbiji i upitala da li je ta slava namenjena svim učenicima ili samo onima pravoslavne veroispovesti.

 

"Pokret za prosvećeno društvo" protestovao je i zbog toga što u školskim proslavama aktivno, "molitvama, neumesnim propovedima i izvođenjem religijskih obreda", učestvuju sveštenici Srpske pravoslavne crkve, čime se dodatno naglašava verski značaj tog praznika. "Proslavljanjem školske slave kao religioznog praznika, direktno se krši Ustav Srbije koji u članu 11. nalaže odvojenost crkava i verskih zajednica od države", navodi se u saopštenju.

"Pokret za prosvećeno društvo" je podsetio direktore državnih škola i odgovorne u Vladi Srbije i u resornom ministarstvu da među učenicima, roditeljima i nastavnicima ima i pripadnika drugih veroispovesti, kao i ateista. "Njima se uskraćuje pravo da Svetog Savu proslavljaju kao istinski školski praznik otvoren za sve, bez obzira na versko i nacionalno opredeljenje", ukazuje se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je podsetila ministra prosvete Srđana Verbića na reči srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića: "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!" i dodala da je Dositej time ukazao na značaj obrazovanja i prosvećenosti.

"Sigurni smo da bi lomljenje slavskog kolača u crkvi, umesto u školi, omogućilo zainteresovanim učenicima, roditeljima i nastavnicima da praznik proslave u skladu sa svojim verskim osećanjima tamo gde je to predviđeno, ne rušeći načelo sekularnosti kao dragocenu tekovinu civilizovanog društva", piše u saopštenju.

  • Stvarno?

    27.01.2015 01:16
    Ja ne znam da je Srbija sekularna drzava. Da li moze neki link, ili nesto slicno?
  • 27.01.2015 00:53
    @Jova - mali podsetnik
    U pravu si, nažalost, šta mu je i šta nam je to trebalo. A bio je natprosečan čovek. Šteta. Posadio je tikve sa đavolima, pa nam se sada o glavu lupaju.
  • 27.01.2015 00:41
    @Posmatrac - Ima toga jos
    Oni se bune, a i ja se bunim i svako normalan, protiv popova i crkve u školama i svuda gde im nije mesto. Popovima je mesto isključivo u crkvi, a svi koji hoće da bleje, neka idu u crkvu. Izgleda da je broj takvih u opadanju, pa su napravili juriš na škole, na nedužnu decu, da im "na vreme" prigrabe duše, koje će im u budućnosti puniti džepove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.