Tabaković: Bez brzih odluka u vezi sa švajcarskim frankom

NBS nije ishitrena kada je reč o otplati kredita građana zaduženih u švajcarskim francima.
Narodna banka Srbije nije za ishitrena i brza rešenja kada je reč o otplati kredita građana zaduženih u švajcarskim francima, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je najavila da će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.

Cilj NBS nije da podgreva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost, kazala je guvernerka. "Model, pre svega, treba da bude primeren tržištu i da se odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima", kazala je ona. Guvernerka je rekla da regulatori na drugim tržištima još nisu došli do optimalnog rešenja ovog problema i zato je neophodno, smatra, da se sve prednosti i mane alternativnih modela pažljivo razmotre.

"NBS kao regulatorno telo pre svega zanimaju oni krediti građana u švajcarskim francima koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK)" i dodala da ima par hiljada kredita koji to nisu. Cilj je kaže da model bude jednostavan kako bi se lako primenio u praksi. Napomenula je i da je Izvršni odbor NBS i danas razmatrao uticaj jačanja švajcarskog franka na stabilnost finansijskog sistema, kao i načine da se građanima olakša otplata kredita u toj valuti. "Sagledavana su različita rešenja, od individualnog pa do pripreme sistemskog rešenja za sve tržišne učesnike", rekla je Tabaković.

Kako je rekla bilo je i reči o mogućnostima restrukturiranja kredita na individualnoj osnovi preko konverzije kredita indeksiranog u švajcarskim francima u evro do mogućnosti usklađivanja kamate sa tržišnim uslovima. Ipak, Tabaković je podvukla da će se o svemu tome sa predstavnicima banaka razgovarati u ponedeljak. Upitana da li bi Srbija mogla da primeni mađarski model rešenja, guvernerka je rekla da to nije moguće. "Ne mislim da Srbija ima loše đake koji treba da prepisuju loša rešenja", rekla Tabaković.

Ona je dodala da bi rešenja koja su primenjena u zemljama regiona u Srbiji dovela do toga da se NBS ponaša kao naredbodavac, a i banke bi se povukle sa srpskog tržišta, što nikako nije cilj. Ocenila je i da su ta rešenja predstavljena kao trajna, ali da su ona zapravo samo "odlaganje pravih rešenja" i uslovljena su, kaže, političkim okolnostima.

Nakon sednice Udruženja banaka Srbije (UBS), koja je održana u petak, predsednik Uprvnog odbora UBS Goran Pitić rekao je da fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti, jer bi takvo rešenje u Srbiji narušilo ravnopravan tretman ostalih klijenata i ugrozilo osnovne postulate bankarskog sektora. On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se pojedinačno obrate svojim bankama kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.

  • Toma

    27.01.2015 08:54
    autoosiguranje +45%
    Zato je to bila veoma brza odluka. Lobi opet pobeđuje.
    Kartelski službeniče, izdajice naroda.
  • ww

    27.01.2015 00:10
    ja njoj ne bih dao ni dve ovce da cuva
  • Toma

    26.01.2015 22:38
    bankarski lobi
    je ipak jaci od vas boranije koja dize kredite da bi nesto kupila

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.