Trećina Srbije na klizištima

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže da je aktivnim i pasivnim klizištima ugroženo čak 30 odsto teritorije Srbije.
Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže da je aktivnim i pasivnim klizištima ugroženo čak 30 odsto teritorije Srbije.

Rodić je rekao da u Srbiji ima oko 25.000 kilometara kvadratnih aktivnih i pasivnih klizišta ili 35.000, od čega je u Beogradu čak 2.000.

"To je latenta i stalna opasnost, a način sanacija klizišta zavisi, pre svega, od toga šta će se na njima graditi", navodi Rodić i dodaje da klizišta ima dosta, na primer, u brdovitijim delovima centralne Srbije.

Sanacija klizišta, dodaje, zavisi od rezultata geomehaničkih ispitivanja i ona može da bude jako skupa, ali postoje i jeftinije metode. "Usled klimatskih promena, koje su prisutne sada u Srbiji, pasivna klizišta se aktiviraju i mogu da nanesu velike štete na infrastrukturi i stambenim objektima i tu nisu ugrožene samo ruralne sredine već i gradovi", ističe Rodić.

Potpredsednik GKS kaže da su na području Obrenovca stalno aktivna klizišta, pa oni koji se bave prostornim planiranjem i urbanizmom moraju da predvide takve situacije.

Vrlo je važno kaže sanirati podzemne vode, jer ako se tu ne odrade dobro odvodni kanali mogu da nastanu veliki problemi sa zemljištem.

Prema nekim procenama, u Srbiji ima najviše klizišta u Evropi, a između Umke i Obrenovca se nalazi jedno od najvećih evropskih klizišta - "Duboka".

  • Spark

    26.01.2015 19:37
    mp3
    Cela zemlja je jedno veliko kliziste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.