Filipu Davidu uručena NIN-ova nagrada

Najstariji nedeljnik na Balkanu NIN, čiji je prvi broj objavljen na današnji dan 1935. godine, svečano je obeležio veliki jubilej, 80 godina postojanja, uručenjem 61.NIN-ove nagrade književniku Filipu Davidu, za roman "Kuća sećanja i zaborava".
Najstariji nedeljnik na Balkanu NIN, čiji je prvi broj objavljen na današnji dan 1935. godine, svečano je obeležio veliki jubilej, 80 godina postojanja, uručenjem 61.NIN-ove nagrade književniku Filipu Davidu, za roman "Kuća sećanja i zaborava".

Na svečanosti u hotelu Hajat uručena je NIN-ova nagrada 61. dobitniku o kome je odlučio žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Davidov roman napisan u najboljoj tradiciji evropske i srpske književnosti, to je sugestivna studija zla u istoriji i čoveku koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja. "Ovim romanom David nudi moćan duhovni obrazac za prevazilaženje unutrašnjeg nemira i krivice koji muče spasene i preživele, on preispituje smrt, zlo i sudbinu ali nas uči da u "jednom drugačijem, skrivenom poretku stvari" postoji "svet bez bola, nepravdi, očajanja", da postoji svet bez zla", kazala je predsednica žirija.

Svečanost uručenja NIN-ove nagrade za Davida je bila prilika da se seti svojih prijatelja, ranijih dobitnika nagrade Danila Kiša, Borislava Pekića i Mirka Kovača, kako je rekao, značajnih, velikih pisaca, najboljih u srpskoj kulturi koji su svoje poslednje dane proveli van domovine: Kiš u Parizu, Pekić u Londonu a Kovač u Rovinju.

"Zasto se to dogodilo, ko je za to kriv, postavljam pitanje po ko zna koji put zašto se Mirko Kovač, dvostuki dobitnik NIN-ove nagrade početkom devedesetih nalazio na spisku za likvidaciju sačinjenom u policiji, Državnoj bezbednosti ili nekoj sličnoj instituciji, ko je pravio takve spiskove i zašto do dana današnjeg to nije razjašnjeno, ko krije i ko štiti stvaraoce takvih monstruoznih spiskova", zapitao je David.

  • Mare

    27.01.2015 06:52
    Veliki uspeh,svaka čast.Odličan intervju u novom NIN-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.