Marka sa likom Branka Ćopića

Pošta Srbije objaviće danas prigodno filatelističko izdanje "100 godina od rođenja Branka Ćopića", nominalna vrednost marke je 35 dinara, a na njoj se nalazi portret poznatog književnika.

Pošta Srbije objaviće danas prigodno filatelističko izdanje "100 godina od rođenja Branka Ćopića", nominalna vrednost marke je 35 dinara, a na njoj se nalazi portret poznatog književnika.

Ovo prigodno izdanje sadrži i FDC koverat prvog dana, a štampano je u tiražu od 50.000 primeraka. Umetnička obrada marke delo je slikarke Marine Kalezić, kreatora marki Pošte Srbije.

Branko Ćopić osnovnu školu završio je u rodnim Hašanima, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine.

Prvu priču objavio je 1928. godine. Njegova dela prevođena su i na engleski, nemački, francuski i ruski jezik. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon Drugog svetskog rata živeo je u Beogradu. Bio je urednik dečjih listova i jedan od najvećih dečjih pisaca na jugoslovenskim prostorima. U njegovim delima dominiraju teme iz života ljudi iz Bosanske krajine i NOR-a. Za književni rad dobio je, između ostalih, nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu (obe 1972).

Preminuo je 26. marta 1984. godine u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.