Vakcine, zbog nestašice, prodaju duplo skuplje

Pojedine privatne apoteke koriste nestašicu petovalentnih vakcina, pa doze koje imaju prodaju i za 2.000 dinara skuplje od redovne cene.

Pojedine privatne apoteke koriste nestašicu petovalentnih vakcina, pa doze koje imaju prodaju i za 5.500 dinara, što je za 2.000 dinara skuplje od redovne cene.

U apotekama u Srbiji ponovo je nestašica petovalentnih vakcina ("pentaksim" i "infanriks"), koje se daju kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize. Jedina dva proizvođača - "Sanofi Paster" i "Glakso Smit Klajn" - imaju velikih problema u proizvodnji zbog čega isporuke kasne, pa Srbija vakcinu neće dobiti pre kraja februara.

- Tri dana sam obilazila apoteke u Beogradu da nađem makar jednu dozu. U nekim apotekama savetovali su mi da se upišem na listu čekanja, uz napomenu da je cena veća i da iznosi 5.500 dinara. Zgranula sam se, jer pokušavaju da zarade na tuđem strahu i panici. Nastavila sam sa potragom i uspela u apoteci na Vidikovcu da je nađem za 3.400 dinara. I to je bila poslednja doza - priča za "Blic" Milena Simić iz Beograda.

I drugi roditelji, sa kojima je Milena bila u kontaktu, kažu da su im apotekari nudili vakcinu, ali po ceni od šest pa i sedam hiljada dinara. Razlog za divljanje cena vakcine koje više nigde nema, Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka, vidi u nesavesnom poslovanju pojedinih apotekara.

Nema ni besplatne vakcine

I u domovima zdravlja nema vakcine za decu koja treba da je prime besplatno. Od 52.880 dogovorenih doza "pentaksima", "Sanofi Paster" je "Torlaku" poslao samo 9.000 doza. Od dospelih doza, čak 700 je uništeno jer se nije ispoštovao hladni lanac u transportu.

Kako deca ne bi ostala nevakcinisana, lekari savetuju roditeljima čija su deca počela da primaju petovalentne vakcine i sada im je vreme za revakcinaciju da zakažu konsultacije sa svojim pedijatrom. Oni će, u skladu sa zdravstvenim stanjem deteta, proceniti da li vakcinacija može da se prolongira i koliko dugo, kao i da li je prelazak na monovalentne vakcine, koje proizvodi "Torlak", bolje rešenje.

  • Cak

    27.01.2015 16:07
    Svim
    roditeljima toplo preporučujem, da ukoliko jedan od roditelja ima bolesti kao što je astma, kožne bolesti kao što je ekcem, različite alergijske reakcije i slično, da dobro razmisle pre nego što svojoj deci daju vakcinu MMR.
  • ja

    27.01.2015 13:42
    Ovo je
    Go.no država, a pošto ni nije država ostaje samo ono prvo.
  • 27.01.2015 13:17
    To što će se pojaviti zarazne bolesti je samo prirodan pratilac bede u kojoj živimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.