VIDEO: Više od 100 povređenih u protestima u Prištini

U Prištini je i dalje napeto nakon današnjih demonstracija tokom kojih je došlo do žestokih sukoba između demonstranata i policije.
U Prištini je i dalje napeto nakon današnjih demonstracija tokom kojih je došlo do žestokih sukoba između demonstranata i policije.

Privedeno je 41 lice, povređeno 29 demonstranata i 86 policajaca. Prištinske ulice su sada prazne, ali su na nijma i dalje prisutne jake policijske snage. Mnoge ulice u centru grada su blokirane.

Državni tužilac Kosova Sulj Hodža je saopštio da je tokom današnjeg protesta u Prištini privedeno 41 lice, od kojih, po odluci suda, devet ostaje u pritvoru od 30 dana.

Generalni direktor Policije Kosova, Špend Madžuni je rekao da je tokom današnjeg protesta povređeno 86 pripadnika Policije Kosova.

Direktor Urgentnog centra Kliničko-bolničkog centra Kosova, Basri Lenjani je potvrdio za RTK da je pomoć zatražilo 29 demonstranata. Lenjani je potvrdio da jedna osoba ima povrede od gumenog metka.

Više hiljada aktivista Samoopredeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini. Opozicija je na današnjim demonstracijama tražila da Kombinat Trepča hitno postane javno preduzeće i da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović podnese ostavku zbog uvrede "Majki Đakovice".

U protestu ne učestvuju predstavnici nevladine organizacije "Pozivi majki" iz Đakovice, koja je u subotu 24. januara bila među organizatorima prvog protesta. Predstavnica te organizacije Nusrete Kumnova je izjavila da ne žele da budu deo protesta koji poprima političke i stranačke dimenzije.

Od protesta su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana učesnika rata 1998-1999. godine.

Među uhapšenima je i gradonačelnik Prištine i potpredsednik Pokreta Samopredeljenje Špend Ahmeti. Prištinski mediji prenose da je povređen i šef poslaničke grupe pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri. Portparol Urgentnog centra Prištine Štend Fažljiu rekao je za prištinsku televiziju KTV da se uglavnom radi o povredama od udaraca i da je mnogo onih koji traže pomoć zbog upotrebljenog suzavca.

Poslanik pokreta Samooredeljenje Iljir Deda rekao je će se protesti nastaviti do ispunjavanja zahteva.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je upozorila da su neprihvatljivi haos i nasilje tokom današnjih demonstracija u Prištini i u izjavi za medije pozvala na red i mir.

Premijer Kosova Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači su na vanrednoj konferenciji za medije ocenili da je rušenje Vlade bilo cilj današnjih demonstracija.

  • 27.01.2015 19:43
    Kao oni rojevi skakavaca u Africi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija