Savić: NBS ne može da se meša u odnos banka-klijent

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je danas da razume da je građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima ugrožena finansijska pozicija, ali poručuje i da NBS ne može direktno da se meša u odnos između klijenta i banke.
Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je danas da razume da je građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima ugrožena finansijska pozicija, ali poručuje i da NBS ne može direktno da se meša u odnos između klijenta i banke.

On je rekao da bi rešenje za kredite u švajcarskim francima trebalo tražiti u dogovoru banaka i klijenata. Prema njegovim rečima, banke su te kredite odobravale, a klijenti su preuzeli rizik.

"Kada su uzimali te kredite, kamate su bile povoljnije. Tada je veliki broj ekonomista upozoravao da bi stabilnost švajcarskog franka mogla da se promeni. Sad je slično s evrom. Neko bi, recimo, mogao da se zaduži u evrima, pa da onda posle određenog vremena ako evro ojača, traži subvenciju", kazao je Savić.

On je podvukao da NBS ne može da se meša u odnos banka-klijent, jer je reč o komercijalnom odnosu, ali da razume situaciju da je nekome ugrožena egzistencija zbog primanja u dinarima. "Tada nisu ni sve banke odobravale kredite u francima. Mi bismo sada subvencionisali nekog ko je tada mnogo rizikovao", kazao je on.

Savić je ocenio da ni rešenje suseda nije dobro, jer bi banke mogle da tuže državu. "Hrvatske banke su sada praktično prisiljene da finansiraju, a šta ako banke sada tuže državu Hrvatsku i dobiju spor, ko će onda snositi troškove", rekao je.

Idealno je, smatra Savić, da se direktnim kontaktom između banaka i klijenata nađe rešenje, jer je svaki klijent specifičan i u drugačijoj situaciji.

Podsetimo, nakon sednice Udruženja banaka Srbije (UBS), koja je održana u petak, predsednik Upravnog odbora UBS Goran Pitić rekao je da fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti, jer bi takvo rešenje u Srbiji narušilo ravnopravan tretman ostalih klijenata i ugrozilo osnovne postulate bankarskog sektora. On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se pojedinačno obrate svojim bankama kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.

  • boki

    28.01.2015 04:20
    Jad i beda
    Državi valjda više odgovara da dobije gomilu socijalnih slučajeva koje će morati da dotira i koji neće više plaćati porez za nekretnine koje više nemaju u posedu i sl. odnosno pune budžet.


    Predlažem tim ljudima da ako mogu da prodaju štogod od nekretnina i da možda vrate deo bankama a da si ostave za kartu u jednom pravcu i za koji mesec života tamo negde. Neće ih niko goniti, odnosno kad dođu na red tj na sud posle ovih 100.000 nerešenih slučajeva već će zaraditi penziju tamo negde daleko. Nek iskoriste truli pravosudni sistem ove države jednom u svoju korist.
  • @ovdasnji - pokazite,

    27.01.2015 22:39
    Sta te briga, gde su se banke zaduzile? Mozda se i nisu zaduzile. Zajmodavci su dobili pare i pare treba da vrate. Kako? Onako kako pise u ugovoru koji su potpisali sa bankom.
  • b

    27.01.2015 20:43
    molim vas, sve odreda, da nestanete!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija