Strukovne organizacije osuđuju Vulinove ideje

Strukovne organizacije osuđuju najave ministra Aleksandra Vulina u vezi sa osnaživanjem ustanova socijalne zaštite rezidencijalnog tipa za samoodrživost, jer svi međunarodni standardi nalažu deinstitucionalizaciju kao najbolji način zaštite ljudskih prava .
Strukovne organizacije osuđuju najave ministra Aleksandra Vulina u vezi sa osnaživanjem ustanova socijalne zaštite rezidencijalnog tipa za samoodrživost, jer svi međunarodni standardi nalažu deinstitucionalizaciju kao najbolji način zaštite ljudskih prava.

Podsećanja radi, ministar Vulin izjavio je nedavno, prilikom donacije ustanovi "Male pčelice", da je dugoročni plan Ministarstva da se ustanove ovog tipa učine ekonomski samoodrživim, putem "radne aktivacije" štićenika. Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) ističu da je ova najava ministra nedopustiva i da je u suprotnosti sa osnovnim garancijama ljudskih prava, iz više razloga.

"Ovo posebno zabrinjava u trenutku kada Ministarstvo uveliko sprovodi projekat deinstitucionalizacije vredan 2,3 miliona evra iz sredstava Evropske unije", stoji u saopštenju strukovnih udruženja.

Po njihovim rečima "radna aktivacija" rezidenata složen je proces koji ne treba da se odvija u institucionalnim uslovima ustanova socijalne zaštite jer je mogućnost zloupotrebe korisnika i njihovog rada i volje veoma visoka i treba da bude predmet socijalne podrške i transformacije u uslovima života u zajednici.

Preporuke i izveštaji nezavisnih tela, kao što su zaštitnik građana, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, ali i međunarodnih tela poput Komiteta za prava osoba sa invaliditetom i odredbe Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, jednoglasno prepoznaju proces deinstitucionalizacije kao jedan od prioriteta kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava i prava osoba sa invaliditetom u Srbiji.

"Zbog svega navednog pozivamo nadležno ministarstvo da preispita najavu daljeg osnaživanja rezidencijalnih institucija i da preduzme korake ka daljoj i progresivnoj deinstitucionalizaciji korisnika ovih ustanova uz puno poštovanje strateških dokumenata, preporuka domaćih i međunarodnih tela i standarda ljudskih prava koji obavezuju Srbiju", navodi se u saopštenju.

  • 28.01.2015 15:30
    Samo Institucija!
    Država daje pare NVO kada sama oceni da će one bolje uraditi neki posao nego sama država. Znači država odlučuje kome daje pare, za čega i koliko. Naša država je, neki kažu, korumpirana i plen partija koje su se domogle vlasti. Zato je bolje da sve odmah preuzmu "institucije", nego da se batrgamo i gubimo vreme, a opet će na kraju dobiti "institucije".

    PS: Mladi, setite se onog: Diplomiraj i pali!
  • Milan

    28.01.2015 14:24
    NVO - Naviklo Vikom Otimati
    Komentar je da NVO-i hoce da im država da pare za nešto što bi oni navodno uradili umesto da same institucije to urade same ustede pare državi i još same počnu da zaradjuju...

    Na taj način su NVO-i ali i drugi parazitirali decenijama...Sva sreca pa vise nece moci!

    A mogle bi i te NVO jednom da počnu da zaradjuju svoje pare a ne samo da troše one koje ja zaradim i dam državi u formi poreza! Dakle...ja ne dam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.