Filip David: Opasni pokušaji rehabilitacije kvislinga

Dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Filip David izjavio je da su opasni pokušaji revizije istorije i rehabilitacije kvislinga, poput Milana Nedića.

Dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Filip David izjavio je da smatra uvredljivim to što je ministar Aleksandar Vulin išao u Aušvic na obeležavanje dana sećanja na holokaust kao šef delegacije Srbije, zbog svega što je taj političar radio 1990-ih godina.

"To kažem s obzirom na njegovu biografiju i na ono što je pričao devedesetih godina. Sigurno je da je bilo ličnosti za koje je primerenije da nas tamo predstavljaju. Zašto ja ovo pričam? Naime, ovo je moja domovina i ja želim da se njome ponosim, a ne da je se stidim", rekao je David za Radio-televiziju Vojvodine.

Podsetio je da je u Beogradu tokom Drugog svetskog rata bilo šest logora i ukazao da su opasni pokušaji revizije istorije i rehabilitacije kvislinga, poput Milana Nedića. "U Beogradu je stradao veliki broj ljudi. To je jedan od razloga što smatram da je pokušaj rehabilitacije Milana Nedića veoma uvredjiv. Pa pronađena su dokumenta koja pokazuju da je Nedić išao kod okupatora i predlagao mu da se što pre reši jevrejsko pitanje!", rekao je David.

Dodao je da su njega i njegovu porodicu tokom Drugog svetskog rata prihvatili u selu Manđelos, u Vojvodini, pod obroncima Fruške gore, dali im prezime Kalinić i kazali da nipošto ne kaže da je David. "Oni su znali ko smo mi i šta smo i da se kojim slučajem saznalo da smo tu i da nas oni kriju  celo selo bi bilo zapaljeno. Jer je to bila kazna za one koji sakrivaju Jevreje. Onaj koji je preživeo, a stradalo je 85 odsto srpskih Jevreja, preživeo je samo zato što je imao nekoga da ga sakrije. Zato je neprihvatljivo da te smatraju antisrpski nastrojenim kada se zalažeš da se rasvetli istina o ljudima kao što je bio Nedić. A ta istina mora da se sazna", rekao je David.

Ocenio je da se danas u Srbiji živi u skladu sa aforizmom: "Ko je ovde normalan, taj nije normalan". "Ovde su neke stvari koje su normalne i koje se moraju podrazumevati u svakom civilizovanom društvu, neprihvatljive. To je naš problem i moramo pokušati da ga rešimo, ako hoćemo da budemo normalni", kazao je David i dodao da su ratovi 1990-ih godina unazadili Srbiju "za 50, 60 godina".

  • @Jogi Letač - @Novcic

    29.01.2015 14:11
    Tebi sagovornik ne treba. Ti se sam sit ispricas. Uzivaj, kada ti je Bog vec dao.
  • Jogi Letač

    29.01.2015 00:11
    @Novcic
    E moj Novčiću, nemaš ti dve strane, samo misliš da imaš. Po tvome, ako su pošteni i časni Srbi spasili Davida od fašista, on izgleda da ne sme ništa da kaže protiv bilo kojeg Srbina, ma kakav bio? Da li je tebi u redu da lik poput Vulina bilo šta predstavlja u ovoj državi? Ja mu privatno ne bi poverio ni 100 dinara, a akmoli dao ministarstvo, ali me niko ne pita ništa. Takođe i mene je sramota što predsednik države kupuje diplomu, što ministar kupuje diplomu, ali šta ću, većina je za njih glasala. Ali mogu bar da napišem da mi se to ne sviđa. A ti isto tako imaš pravo da ti se ne sviđa šta ja pišem ovde.
  • @Jogi Letač - @Novcic

    28.01.2015 20:54
    Gde vidis da branim Vulina? I ti i on ste iz NS i obojica mozete biti "tenkre"-i. Ja to ne sporim i o tome ne raspravljam. Pitanje je da li neki sunarodnik od gospodina moze biti vredan stida? Olbrajtova nam je vise zla (onog "univerzalnog" i konkretnog) ucinila nego Vulin. Ali on prica istu pricu kao i ona. Jeste Srbi, u redu je sto ste mi pomagali rizikujuci puno toga, ali ja cu vam ipak JM, kao fol, jer je Vulin medju vama. PS Komentar je i potpisan sa "Novcic" da bi ukazao da postoje dve strane. Naravno, ne za tebe i nezahvalnog gospodina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.