Šabić: Ombudsman ima pravo na pristup svim dokumentima

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da Zaštitnik gradjana ima pravo na pristup bilo kojem dokumentu i da mu za to ne treba ničija saglasnost, pa ni ministra.
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da Zaštitnik gradjana ima pravo na pristup bilo kojem dokumentu i da mu za to ne treba ničija saglasnost, pa ni ministra.

"Ne shvatam zašto se sada pravi tolika gužva i ne mislim da tužilašto treba tu da bilo šta odobrava", rekao je Šabić novinarima upitan kako tumači to što ministar odbrane Bratislav Gašić tvrdi da mu treba saglasnost tužilaštva da bi ombudsmanu dostavio podatke o incidentu tokom Parade ponosa.

Šabić je rekao da Zaštitnik građana jedino ima obavezu da se, ukoliko je reč o poverljivim podacima, sa njima ophodi na odgovarajući način. "Da bi neko pristupio dokumentima, mora da prođe odredjene bezbednosne procene i da ima potreban sertifikat i to zaštitnik Saša Janković ima", rekao je Šabić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je sve to definisao zakon i da to treba poštovati.

Janković je u utorak pozvao Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije, brat premijera Srbije Andrej Vučić i brat gradonačelnika Beograda Predrag Mali.

  • 28.01.2015 18:04
    Naopačke
    U banana državi sve naopačke! Svi se mešaju u sve i svašta i lupetaju da bi se dodvorili "javnosti" i opravdali svoje zaludo postojanje.
    Zaštitnik građana treba da štiti građane kao fizička lica, a ne da se meša u institucije. Ovde je slučaj da se oštećeni građani ne žale nikome i ne žele "zabadanje nosa" bilo kome u taj problem. Što je njihovo pravo i lična stvar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.