Knežević: Odlikovanje je "šamar" svim žrtvama Šešeljeve politike

Potez mileševskog vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filareta da odlikuje predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ordenom Belog anđela predstavlja "šamar" svim žrtvama Šešeljeve politike i samom SPC-u, ocenio je večeras direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević.
Potez mileševskog vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filareta da odlikuje predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ordenom Belog anđela predstavlja "šamar" svim žrtvama Šešeljeve politike i samom SPC-u, ocenio je večeras direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević.

"Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne hrišćanskim stavovima i još uvek pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tokom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar u obraz SPC i vernika uopšte", rekao je Knežević.

Dodao je da ga potez vladike Filareta ne iznenađuje s obzirom na njegovu prošlost, ali ga iznenađuje to što ga u SPC niko do sada nije pozvao na odgovornost.

"Kakav utisak se stiče posle primera kojih smo prethodnih meseci bili svedoci: nakon što je biskup Crkve u Hrvata, Vlado Košić upoređivao patnje Daria Kordića sa Hristom ili ovo tragikomično odlikovanje Šešelja? Za svoje postupke niko ne snosi odgovornost, a samim tim izostaje i fundamentalna odgovornost prema prošlosti i žrtvama minulih sukoba", kazao je Knežević.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj odlikovan je juče u manastiru Mileševa ordenom Belog anđela prvog reda. Šešelja je odlikovao vladika mileševski Filaret. Radikali su vest o odlikovanju objavili na Fejsbuku.

Isti orden vladika Filaret je u maju 2013. dodelio tadašnjoj ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović i državnom sekretaru ministarstva zdravlja prof. dr Vladimiru Đukiću za doprinos restituciji crkvene imovine. Ovim ordenom je odlikovan i Ivica Dačić.

  • berolina

    29.01.2015 18:29
    koja skromnost
    ...kakve veze imaju ove "odlikovane licnosti" sa VEROM? ne mogu da poverujem, da je Pahomije, Seselj, Kacavenda, Irinej i ostali "odlikasi", BOLJI HRISCANI od mene...ovo je samo parada SUJETE i sarenilo NESKROMNOSTI.amin

    UZAS

    w.
  • мм

    29.01.2015 11:16
    Да ли је Шешељ икада осуђен за било какве злочине??? Није!
    Тако да може слободно да тужи овог што га проглашава злочинцем без правног и икаквог другог основа.
  • 29.01.2015 09:02
    Nego, kada će popovi početi da plaćaju porez?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.