Janković: VBA pratila radikale

Zaštitnik građana Saša Janković predočio je poslanicima dokument u kojem se navodi da je Vojno bezbednosna agencija (VBA) pratila i kontrolisala aktivnosti SRS 15. novembra prošle godine kada je organizovan miting u Beogradu povodom povratka njihovog lidera Vojislava Šešelja.
Zaštitnik građana Saša Janković predočio je poslanicima dokument u kojem se navodi da je Vojno bezbednosna agencija (VBA) pratila i kontrolisala aktivnosti SRS 15. novembra prošle godine kada je organizovan miting u Beogradu povodom povratka njihovog lidera Vojislava Šešelja.

"Ja nemam pouzdana saznanja da je taj dokument tačan i verodostojan,  ali imam ozbiljnu sumnju koju treba da proverim. Protivzakonito je prikupljanje podataka koji nisu u skladu sa Zakonom o VBA. VBA je nadležna za kontraobaveštajnu bezbednosnu zaštitu Ministarstva odbrane i VS i da u ovom papiru stoji i jedna indicija da pripadnici SRS planiraju napad na Ministarstvo i VS tada bi mogli razgovarati, ali takva saznanja nisu navedena u dokumentu", rekao je Janković.

Odbor: Nema nezakonitosti u radu VBA

Nakon više od šest sati zasedanja skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti usvojen je zaključak da nema nikakvih nezakonitosti u radu VBA.

Kako je navedeno ombudsman Saša Janković nije mogao da iznese uverljive podatke i dokaze da je bilo bilo kakvih nezakonitosti u radu VBA. Predsednik Odbora Momir Stojanović rekao je novinarima da zaštitnik građana nije pružio ubedljive dokaze da je VBA prisluškivala sindikalne lidere, predstavnike političkih partija, sudije.

Ministarstvo odbrane je zaključilo i da će sačekati odluku Tužilaštva o tome da li će Jankoviću biti dostavljena dokumentacija koju traži. Ombudsmanu je i zameren način na koji je nastupio u javnosti u vezi sa incidentom tokom Parade Ponosa u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić.

Ombudsman je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog kojeg se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo". "Nije sporno da se tokom Parade ponosa dogodio incident u kome su učestvovali pripadnici Vojske, a kasnije se saznalo i pripadnici Vojnobezbednosne agencije. Ovo nije mesto da polemišem s bilo kim o tome šta je predmet kontrole i šta mogu da tražim, a šta ne. To je izričito propisano zakonima i Ustavom", izjavio je Janković.

On je kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine.

Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je da je on doneo odluku da se ombudsmanu Saši Jankoviću ne dostave dokumenta o incidentu u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić i dodao da od kada je taj predmet poslat tužiocu prestaje sva nadležnost vojne agencije.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović počeće da prikuplja potpise u poslaničkoj grupi naprednjaka za razrešenje Saše Jankovića sa funkcije zaštitnika građana.

  • jo

    29.01.2015 09:15
    Linčovanje
    Gledam juče to polupismeno linčovanje i iživljavanje od strane " majki " i generala i samo se jedno pitam.Hoćete ili nećete.Kad se pojave podaci o bratu,ručku,vba,paradi ponosa,špijunčinama,prisluškivanju radikala onda je to udar na porodicu,premijera,državu bla,bla,bla a onomad kad je bila afera sa poreskom upravom onda nije bio problem da naslađujete svoje glasače ko je kakvu haljinu imao dok je krao podatke i kopirao diskove.Što bi rekao pokojni Bora Todorović u čuvenom filmu " Odlučite se već jednom šta hoćete u životu ".Ona " majka " samo što ne zaplaka štiteći lik i delo voljenog bića a sutra će da trabunja koliko je ko dobio sifona za kadu pod radikalskom parolom " narod treba da zna ko krade i laže " a čim neko pita ko i čijim parama štiti braću i sestre cmizdri o udaru na državu
  • 28.01.2015 20:15
    Vladimir Đukanović protiv Saše Jankovića? Ejjjj? Jesam pristalica naprednjaka, ali ovo je prevšilo svaku meru ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.