Suđenje u aferi "indeks" vraćeno na početak 8 godina od optužnice

Maratonsko suđenje profesorima optuženim za prodaju ispita u aferi "indeks" sutra će zbog promene porotnika krenuti od početka.
Maratonsko suđenje profesorima optuženim za prodaju ispita u aferi "indeks" sutra će zbog promene porotnika krenuti od početka.

 

To znači da će, posle skoro šest godina suđenja pred Višim sudom u Smederevu i osam godina od podizanja optužnice, iznova morati da se izvode dokazi i saslušavaju svedoci. Optuženi profesori tako će dobiti priliku i da promene svoje iskaze ako to budu hteli.

"Porotnici su promenjeni odlukom Visokog saveta sudstva i mislim da nije postojala mogućnost da se to izbegne. Jedna porotnica se šlogirala, a dve porotnice su, recimo, prekoračile starosnu granicu da obavljaju taj posao. Od ukupno 12 porotnika samo su četiri iz ranijeg sastava", kaže predsedavajuća sudija Slađana Bojković.

Ovo čak nije ni prvi put da se suđenje u aferi "indeks" vraća na početak. Isto se već desilo krajem 2009. godine, kada je zbog promene porotnika u reformi pravosuđa ceo postupak krenuo iznova. Sudija Bojković pak tvrdi da će ovoga puta biti drugačije.

"Već su zakazani sudeći dani u februaru i martu i sve bi trebalo da ide mnogo brže. Mislim da neće morati baš svaki dokaz da se izvodi ponovo i da se svaki svedok iznova saslušava. Ipak, o svemu tome odlučiće veće i ne bih da prejudiciram" kaže sudija.

Ipak, ona svoju odgovornost za maratonsko trajanje postupka ne vidi. Na podsećanje da je pre dve godine izjavila kako će prvostepena presuda u aferi "indeks" biti doneta na leto 2013. godine, sudija Slađana Bojković kratko je tada prokomentarisala: "Koliko se vama i građanima smučio ceo postupak, meni je dva puta više", a sada se pravda: "Deset godina se sudi u Osnovnom sudu za tešku krađu, a ja vodim najobimniji sudski postupak u Srbiji", prenosi "Blic"

Najveća posledica odugovlačenja suđenja je to što će krivično delo zloupotrebe službenog položaja za mnoge profesore zastareti, čime će oni čak dobiti priliku da tuže državu i dobiju odštetu. Među 87 optuženih da su primali mito za upisivanje ocena bez polaganja ispita i izdavanje lažnih diploma nalaze se 23 profesora sa pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Najviše optuženih profesora je sa fakulteta u Kragujevcu.

  • Dule

    29.01.2015 22:25
    indeks
    Vazno je da mi Bus-plus "kriminalce" hapsimo sa lisicama na rukama I osudjujemo za jedan dan.
  • једнорог

    29.01.2015 15:08
    о тужилаштву
    Колико знам, један од првооптужених је отац новопечене високе државне функционерке (СНС), а у време избијања афере - исто тако високе функционерке, али тада у ДС. Вероватно због тога се и могло десити да сви оптужени (преко 80 њих) буду на једној оптужници. Што значи - ако се један (оптужени, бранилац, било ко) не појави - суђење се одлаже. Да ли у том грму лежи зец "откуд ње у СНС и на челу Сл.Г"?) - да се оптужница не би променила, па свако добио посебну, већ да све остане овако? Треба питати тужилаштво - не суд.
  • 29.01.2015 13:12
    Sudovi
    Svd je tu jasno. Ima dokaza koje potkrepljuju ćinjenice. Sudstvo je katastrofa, sudije rade kakoim se naredi i čekaju da predmet zastari.
    Za to vreme cveta korupcija i umnožavaju se diplome i doktarati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija