Bebac pisao Ministarstvu zdravlja: Ne trgujte dečijim zdravljem

Roditeljski portal "Bebac" uputio je javno pismo Ministarstvu zdravlja i resornom ministru Zlatiboru Lončaru u kom traže da se hitno uredi oblast vakcinacije dece u Srbiji i obezbede da vakcine budu besplatne za svu decu.
Roditeljski portal "Bebac" uputio je javno pismo Ministarstvu zdravlja i resornom ministru Zlatiboru Lončaru u kom traže da se hitno uredi oblast vakcinacije dece u Srbiji i obezbede da vakcine budu besplatne za svu decu.

Pismo Bebca Ministarstvu zdravlja:

"Zbog odluke da petovalentna vakcina "pentaxim" i "infanrix" budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju oni roditelji koji su vakcinaciju već započeli jednom od ove dve vakcine, a koji sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u slobodnoj prodaji.

Kad već petovalentne vakcine nisu besplatne za svu decu, zašto niste obezbedili roditeljima da mogu da je kupe? Niste dali instrukcije ni njima ni pedijatrijskim službama, kojim alternativnim rešenjima da se roditelji priklone u slučajevima ako su svoje dete već ranije vakcinisali prvom dozom ove vakcine, koje sad nema na tržištu, a sada im u domovima zdravlja, vašom odlukom, ne pripadaju druga i treća doza besplatno? Oni ne znaju kako mogu da nastave vakcinaciju. Ne znaju da li je i koliko, odlaganje vakcinacije, štetno za njihovo dete. Nestašicu petovalentnih vakcina sada koriste farmaceuti, naplaćujući roditeljima po duplo višim cenama ono malo cepiva što je ostalo.

Dozvolili ste da se u zemlji trguje dečjim zdravljem i dopustili da se nagađa šta je najbolje za zdravlje deteta. Umesto da imate jasnu strategiju i pokažete odgovornost i ozbiljnost kada je u pitanju zdravlje dece i organizujete da program obavezne vakcinacije funkcioniše nesmetano, vi ste zapretili roditeljima kaznom od 50.000 dinara ako svoje dete ne vakcinišu. Ministre, vaša dužnost i odgovornost je bila da, pre nego što kažnjavate roditelje zbog nevakcinisanja dece, nabavite vakcine kojima ona mogu da se vakcinišu! Ne pretite roditeljima, nego im pomozite! Dužni ste da obezbedite da petovalentna vakcina bude besplatna za svu decu, jer kada je zdravlje najmlađih u pitanju, nema mesta diskriminaciji".

Portal "Bebac" dodaje da je krajnje vreme da Ministarstvo zdravlja počne da se ponaša odgovorno prema svojim građanima, pogotovo kada su u pitanju deca. Zatraženo je od Ministarstva da tu dužnost preuzme odmah.

  • 04.02.2015 12:27
    Sramota
    Treba da vas je sramota od glave do pete ako imate stida i srama sklonite se da vas ne gladamo. Nemojte trgovati sa decom,ništa vam nije sveto,tuga i zalost bruka neviđena.
  • imigrant

    29.01.2015 21:07
    e, a ja naseo na naslov
    pa se ponadao da je neko promolio glavu iz podruma i svatio sta se radi sa vakcimana, ... jos jedno 20 godina pa ce stici informacije i do vas. sa srecom.
  • mmm

    29.01.2015 16:07
    mi smo dno od drzave. ko moze neka ide negde!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija