Da li su knjige isto što i toalet papir?

Jesu li knjige isto što i olovke, spajalice, papir ili čak toalet papir - tim pitanjem već dve godine Bibliotekarsko društvo i Udruženje izdavača i knjižara upozorava na ozbiljne probleme do kojih dolazi u primeni Zakona o javnim nabavkama, prilikom kupovine knjiga za biblioteke. Zbog toga, teško dolaze do aktuelnih naslova.

Jesu li knjige isto što i olovke, spajalice, papir ili čak toalet papir - tim pitanjem već dve godine Bibliotekarsko društvo i Udruženje izdavača i knjižara upozorava na ozbiljne probleme do kojih dolazi u primeni Zakona o javnim nabavkama, prilikom kupovine knjiga za biblioteke. Zbog toga, teško dolaze do aktuelnih naslova.

"Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida, dobitnika NIN-ove nagrade, verovatno je najtraženija knjiga u Srbiji, ali će se na policama većine biblioteka naći tek za nekoliko meseci. Toliko traje tenderska procedura kroz koju moraju da prolaze sve biblioteke.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov kaže da mnoge od njih nemaju službenike za javne nabavke, a to je ozbiljan pravni posao koji najčešće dovodi do toga da biblioteke ne dobijaju knjige koje su im potrebne u trenutku kada žele da ih imaju u svojim fondovima. "Veliki je problem samo planiranje javnih nabavki jer vi ne znate koji će se naslovi pojaviti u toku godine", kaže Ninkov.

Finansijski plan nabavke, pokretanje, oglašavanje, otvaranje ponude, izbor, vreme za žalbu, zaključivanje ugovora - sve to potrebno je da bi nova knjiga stigla do čitaoca u biblioteci. To otežava posao i izdavačima.

Gojko Božović iz Izdavačke kuće "Arhipelag" kaže da zakon ne podstiče izdavače, on podstiče trgovce, distributere, velike knjižarske lance zato što biblioteke i druge kulturne institucije ne mogu da kupuju knjige od samih izdavača. "One kupuju knjige od posrednika. To znači da su knjige bibliotekama skuplje nego što bi bile da ih kupuju direktno od samih izdavača", kaže Božović.

Da se knjiga ne može tretirati kao svaka druga roba, bibliotekari i izdavači upozoravaju već dve godine, koliko se primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Zato su u nekoliko navrata od Ministarstva kulture i Uprave za javne nabavke tražili rešenje.

"S obzirom da u Vladi postoji konsenzus o tome da je reč o sistemskom pitanju koje je potrebno rešavati institucionalnim putem, odlučeno je da se rešenja ne donose parcijalno za sferu kulture, imajući u vidu da slični problemi postoje i u oblastima zdravstva, prosvete, energetike. Usled činjenice da je Ministarstvo već preduzelo formalne korake iz svoje nadležnosti, očekujemo da do izmena zakona u vezi sa ovom tematikom dođe tokom 2015. godine", navodi Ministarstvo kulture.

  • ja

    31.01.2015 13:12
    U Srbiji
    Jesu.
  • sima

    31.01.2015 13:02
    nelogično
    A keramičke pločice može svako da kupi u fabrici po manjoj ceni. Knjiga posuđena iz biblioteke je da se čita i postane možda pametniji. Očito oni koji su pravili taj zakon ne čitaju.
  • Sale NS

    31.01.2015 12:15
    Minimaks
    Setih se pokojnog Miće i njegove provale u povodu stare komunističke akcije "IMAŠ KUĆU, VRATI STAN", kada je rekao: IMAŠ DIPLOMU, VRATI TOALET PAPIR !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija