Zakon i dalje štiti guvernerku, čak i kad pravi štetu

Guvernerka Jorgovanka Tabaković i zaposleni u NBS neće odgovarati za štetu koju naprave na poslu ukoliko to nisu uradili svesno.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković i zaposleni u NBS neće odgovarati za štetu koju naprave na poslu ukoliko to nisu uradili svesno.

Ovakva zaštita zaposlenih u centralnoj banci predviđena je izmenama Zakona o NBS o kojima se trenutno raspravlja u parlamentu, a postojala je i u zakonu iz 2010. Razlike su minimalne, ali je odgovornost ostala ista.

"Narodna banka Srbije, guverner, viceguverneri, direktor uprave za nadzor i drugi zaposleni ne odgovaraju za štetu koja nastane u obavljanju poslova NBS, osim ako se dokaže da nisu postupali u dobroj veri", navodi se u zakonu koji je guvernerka juče obrazlagala u parlamentu. U sadašnjem zakonu "zaposleni ne odgovaraju za štetu, osim ako se dokaže da su je prouzrokovali namerno ili krajnjom nepažnjom. Zaposleni za štetu ne mogu odgovarati ni nakon prestanka radnog odnosa u NBS, odnosno prestanka vršenja funkcije."

Na pitanje čemu minimalne izmene i da li NBS njima dobija veća prava, Jorgovanka Tabaković ponavlja da je reč o odredbi koja postoji od 2010. Tada je guverner bio Dejan Šoškić. "Novim izmenama NBS nema ni veća ni manja prava", poručila je guvernerka.

Stari zakon predviđa da će NBS nadoknaditi troškove zastupanja u postupcima protiv zaposlenih i da oni koji su načinili štetu nemaju obavezu da novac vrate. U tom delu novi zakon čak je rigorozniji. Ekonomista Goran Nikolić kaže da su ovakve odredbe preuzete iz dobre evropske prakse i da u tom slučaju nema dileme oko posledica. "Namera je da se ostavi veća sloboda u radu. U slučaju pretnje nadoknadom zbog napravljene štete, sprečava se efikasno izvršenje posla", objasnio je Nikolić.

Podsetimo da predsednika republike, premijera, ministre, kao i narodne poslanike štiti imunitet. Ukoliko ima osnova, o skidanju imuniteta većinom glasova odlučuje Narodna skupština. Uživanje imuniteta znači da oni ne mogu biti pozvani na krivičnu ili drugu odgovornost, da ne mogu biti pritvoreni niti se protiv njih mogu voditi krivični ili drugi postupci u kojima se može izreći kazna zatvora bez odobrenja skupštine. Ukoliko budu zatečeni u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora duža od pet godina, mogu biti privedeni i bez odobrenja parlamenta.

  • aleks

    01.02.2015 09:00
    laban
    Nemoj da pises nego pomozi SRBIJI

    A ja cu da te kritikujem.Posto sam penzioner.

    A bas si los politicar.

  • Лука Лабан

    01.02.2015 00:08
    Врата луднице су одавно отворена
    Ако овде напишем шта искрено мислим о дотичној и многим у власти и опозицији могу ме гонити по судовима. А кад дотична и остала екипа наноси зло држави и народу онда ником ниша!!! Каква шизофренија!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija