Sindikat policije: "Komunalci više da ne izigravaju šerife"

Sindikat policije i policijskih starešina je na svom sajtu objavio saopštenje u kom se komunalci kritikuju za "izigravanje šerifa" u gradu i zamera se što su im plate veće od plata pripadnika MUP-a.

Sindikat policije i policijskih starešina je na svom sajtu objavio saopštenje u kom se komunalci kritikuju za "izigravanje šerifa" u gradu i zamera se što su im plate veće od plata pripadnika MUP-a.

"Kada se pre nekoliko godina krenulo sa osnivanjem komunalne policije, niko iz "prave" policije nije digao glas protiv imena nove komunalne službe, izuzev potpisnika ovih redova. Motiv je bio jednostavan: u jednoj državi može biti samo jedna policija, a ne i nekakva komunalna. I dok se sada građani masovno izjašnjavaju da ovu službu treba ukinuti, u SPIPS-u smatraju da neko u gradu mora da vodi računa o komunalnom redu, ali to ne može da bude nikakva "policija", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, nije ovde reč o povređenosti profesionalnih policajaca, pripadnika MUP-a, već se brojni "kiksevi" komunalaca, koji su takođe uniformisani sa značkom sličnoj policijskoj, preslikavaju i na policajce opšte nadležnosti.

"Nazovi policajci, svakom izmenom zakona koji se donosi na njihovo delovanje, dobijaju nove, šire nadležnosti. Jedna od njih, na koju su građani više puta burno reagovali je i stavljanje "lisica" i privođenje u "švercera" iz autobusa GSP-a, fizički obračuni sa građanima i sl. Kada se tome doda da je patrola komunalne policije sastavljena od trojice pripadnika upravo iz razloga da, dok dvojica intervenišu, treći komunalac bude njihov svedok na sudu (naravno u korist kolega) – jasno je da se neko u zakonodavstvu "preigrao" u želji da se učestvuje u igri "lopova i žandara", stoji u saopštenju.

Prema njihovim rečima, ono što takođe vređa pripadnike MUP-a, a posebno njegov uniformisani sastav je i predviđeno zapošljavanje 800 novih komunalaca samo u Beogradu, dok su u isto vreme redovi beogradske policije godinama 30-40 odsto nepopunjeni i večito nema para za prijem novih policajaca.

Oni navode da su prilika za to najavljene izmene Zakona o komunalnoj policiji. "Neka se bave zaista komunalnim redom i da oslobode ulice grada hiljada preprodavaca "kontejnerske robe" i da prestanu da izigravaju "šerife" i pored znački koje nose. Zapravo, treba da se u svom radu fokusiraju na prvu reč na tim značkama tj. na reč "komunalna", a da se druga reč "policija" ili zameni ili izbriše. Tačnije, da se zna ko šta radi", zaključuje se u saopštenju Sindikata policije i policijskih starešina koje je potpisao predsednik SPIPS Blažo Marković

  • đoka

    28.03.2015 20:04
    pozdrav
    koliko sam imao prilike da vidim i čujem ovi spoadaju i ''siluju'' ljude po autobusu koji nisu validirali kartu a imaju ispravnu kartu i dovoljan broj novčanoh jedinica za kartu, što znači da su svakom takvom morali da dozvole validiranje a ne spopadanje, pretnje, kuropesanje i slično. U isto vreme kad naiđu na nekog velikog snažnog i kad im odbrusi da nema kartu i da neće da plati pokupe se i obiđu ga kao neke upišulje. mislim da ovaj teror u perspektivi ide ka nekoj tragediji posle koje će se svi opeći jer rade kako rade. Šta ako naiđu na nekog koga ocene pogodnim za obradu a ovaj izvadi neko oružje pa overi ove bahate, pa posle šta posle. Ej nije autobus mesto za kurčenje ima i pogodnijih mesta gde ovi veprovi treba da se dokažu. pamet u glavu.
  • Гопа

    03.02.2015 15:26
    милиција
    Ал пази ови минуси и плусеви, толико је провидно да је смешно хахахахахаххахха Укинути комуналну под хитно. А полицију попунити из полицијске средње школе. Курсеви нека буду али да трају две године.
  • Ivan

    03.02.2015 14:30
    Kolika im je plata?
    Kažu kako komunalci imaju veću platu od policajaca... Zbog čega ne kažu kolika je plata jednog policajca? Kažem ovo zbog toga što u selima primaju putne troškove (iako nigde ne putuju i stanica im je udaljena najviše hiljadu metara), penzija im je veća nego plata prosvetnog jadnika... Svi u glas trube o tome kako je profesorska plata 39000, a ne govore da veoma mali broj prosvetara ima pun fond i da nije tačno da su plate tolike. Zbog čega se ne kaže ništa o prekidu štrajka policajaca i šta su izvojevali?!? Ej, Srbijo, zapošljavaj ljude koji će hapsiti i privoditi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija