Sombor i Ruma rekorderi u broju zaposlenih stranačkih birokrata

Svaka druga lokalna samouprava u Srbiji prekršila je zakon kojim se ograničava broj zaposlenih birokrata.
Gradonačelnici i predsednici opština ne prestaju da zapošljavaju stranačke kadrove i pritom prolaze bez sankcija.

Iz Vlade Srbije za to vreme najavljuju da će smanjiti broj činovnika na lokalu za oko 9.500 ljudi.

Pritom se potpuno ignoriše to što je još od 2009. na snazi zakon prema kome nijedna lokalna samouprava ne može da ima više od četvoro zaposlenih na 1.000 žitelja. Prema analizi Vlade Srbije, čak 77 gradova i opština ima veći broj administrativaca od zakonskog maksimuma, piše Blic.

Iako su predviđene i sankcije za "neposlušne", još niko nije kažnjen. A sankcije nisu simbolične. Za prekobrojnih 0,1 odsto zaposlenih predviđeno je smanjenje transfera iz republičke kase za jedan odsto.

Ukoliko bi se ovaj propis doslovno primenio, Sombor bi ostao bez ozbiljnog priliva iz budžeta. Ova opština je rekorder po broju prekobrojnih - ima ih, naime, čak pet puta više nego što to zakon nalaže. Slično je i u Rumi, gde činovnika ima skoro četiri puta više od maksimuma.

Većina opština ne haje ni za zakonsko ograničavanje broja zaposlenih na određeno vreme. Naime, prema zakonu iz 2009. godine, broj zaposlenih na određeno ne može biti veći od deset odsto broja stalno zaposlenih. Prema dostupnim podacima, u lokalnoj samoupravi radi 121.000 ljudi za stalno i čak 20.000 na određeno vreme. Praktično, 7.900 više je radnika na određeno vreme nego što je to zakonski maksimum.

  • Jogi Letač

    02.02.2015 15:08
    Ako niste još dosad ukapirali, ovaj zakon postoji samo da bi imali odličan izgovor zašto ne mogu zaposliti nekog ko nije u njihovoj partiji.
    Što se tiče prethodne i ove vlasti, nadam se da ovi komentatori to ipak rade po diktatu, za pare ili neku drugu korist. Ako stvarno misle da je samo Pajtić zapošljavao, a da Vučić ne zapošljava preko stranačke linije, bolje da se probude iz njihovog zimskog sna.
  • makijaveli

    02.02.2015 14:35
    a sta bi drugo ...
    Sta se uopste moze ocekovati od ovih stetocina na vlasti. Pa veliki vodja nam stalno obecava bolji zivot za 2 godine. Neki dan rec da mu je skoro neprijatno, kako je ovde sve jako dobro, te rastu primanja, smanjuju se rashodi itd,itd. Bajke za malu decu. Novi Sad je pravi primer urusavanja svega sto postoji u Komunalnom sistemu, radi bahacenja koalicionih partnera.
  • Novosadjanka

    02.02.2015 13:54
    propust
    Ovo je starijeg datuma problem,nisu dobro ispitane cinjenice,neko nije dobro obradio temu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija